Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Bedřichov zjišťuje, zda jsou podnikatelé ochotni obci přispět na nákup skiareálu

Nadále nejistý je osud skiareálu v Bedřichově v Jizerských horách, který opouští jeho dosavadní vlastník TJ Bižuterie a hledá kupce pro své pozemky. Obec nyní zjišťuje, zda jsou místní podnikatelé ochotni na nákup sjezdovek přispět. Je to z podnětu některých místních podnikatelů, řekl starosta Bedřichova Petr Holub.

„Tato výzva je pokusem, který má odpovědět na otázku, zda by se prostředky na pořízení majetku TJ Bižuterie, tedy sjezdovek, mohly vybrat právě mezi podnikateli v obci," dodal starosta. Informace od podnikatelů, kolik by byli ochotni přispět, budou na obci sbírat do poloviny října.

Jen z rozpočtu obce nelze podle starosty pozemky ve skiareálu koupit. „Máme rozpočet 20 milionů korun. Zhruba čtyři miliony je roční provozní zisk obce, který můžeme používat na nějaké investice. A to je absolutně nedostatečná záležitost, protože jenom TJ Bižuterie podle posledních informací, co mám, za pozemky požaduje 75 až 80 milionů korun," řekl Holub.

Vlastníků pozemků ve skiareálu je více, TJ Bižuterie je dominantní. Letos už prodala společnosti Niseko část pozemků, které jsou u dojezdů obou částí areálu označovaných jako Malinovka a Pastviny. Jednatel developerské firmy Niseko Adam Kuchař už dříve uvedl, že nechce lyžování bránit, ale naopak podporovat. Spojuje to ale se svými developerskými plány, což by znamenalo změnu územního plánu. Obdobnou nabídku dala obci i firma Bio shop, jež má v areálu také pozemky.

Podle starosty zatím obec podněty od podnikatelů i místních sbírá. Zároveň si obec zadala vypracování analýzy u poradenské společnosti KPMG. „Aby nám všechny podněty nějakým způsobem poskládala dohromady a vytvořila analýzu, co by šlo nebo nešlo," uvedl Holub. Předpokládá, že analýza bude k dispozici v polovině listopadu. Rozhodnutí bude poté na obyvatelích, zejména pokud se ukáže potřeba změn v územním plánu. „Budou rozhodovat občané této obce, protože my jsme si jako první usnesení na ustavujícím zastupitelstvu po volbách v roce 2022 schválili, že nebudeme měnit územní plán obce, protože o tom byly volby v Bedřichově. A o tom je to tady pořád," dodal starosta.

Skiareál v Bedřichově byl v posledních letech ztrátový a TJ Bižuterie ho provozovat nechce, a to už ani v této sezoně. Obec i někteří podnikatelé s nimi jednají, za jakých podmínek by to bylo možné. Výkonný ředitel TJ Bižuterie Pavel Bažant  řekl, že definitivně rozhodnuto není. „Nic dojednáno není. Bude o tom rozhodovat výbor jednoty v říjnu," uvedl Bažant.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Skiarény Jizerky

Štítky ČR, správa, rekreace, reality, hory, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bedřichov zjišťuje, zda jsou podnikatelé ochotni obci přispět na nákup skiareálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.