Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Na místě zbourané textilky v Hrádku nad Nisou postaví tři budovy za půl miliardy

Na místě zbourané textilky Bekon v Hrádku nad Nisou na Liberecku budou do dvou let tři nové budovy za více než půl miliardy korun. Město tam chce vybudovat dům sportu a městský archiv, hotové by měly být do konce příštího roku, o rok později má stát poliklinika. Náročnou zakázku získalo Sdružení Bekon, v němž se spojily firmy EMH stavební CZ a Auböck, řekla mluvčí radnice Eva Malá.

V bývalém Bekonu se původně barvily nitě. Textilka zaměstnávala několik set lidí, výroba ale skončila před více než 20 lety, a od té doby nemá komplex využití a chátrá. Město koupilo dvacetihektarový areál v roce 2015 za šest milionů korun, aby mělo kontrolu nad jeho využitím. Z původního areálu zůstal jen tovární komín, správní budova a malá část továrního komplexu. „Jedním z důvodů, proč jsme ji nechali stát, je architektonická hodnota. Je posledním pozůstatkem toho, jak budovy továrny vypadaly," doplnil projektant Vojtěch Feigl z Projektového ateliéru David.

Kvůli prodloužení demoličních prací v areálu Bekonu by staveniště měly dodavatelské firmy převzít ve druhé polovině října. „Samozřejmě, že se při demolici ukázaly nějaké problémy, s tím jsme ale počítali, protože nikdo z nás nevěděl, co se skrývá pod zemí," řekl starosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!). V červnu se dělníci probourali do podzemních prostor, které museli odstranit, zpevnit bylo nutné svah, který zůstal po demolici budovy C, kde stával náhon.

Výstavba domu sportu, městského archivu a polikliniky přijde na bezmála 530 milionů korun, téměř 304 milionů se ale městu podařilo získat z evropských fondů - z Operačního fondu Životního prostředí a také ze Státního fondu podpory investic. „Už jsme získali i rozhodnutí o poskytnutí dotace na revitalizaci veřejného prostranství, park a biotop od ministerstva pro místní rozvoj. Z programu IROP (Integrovaný regionální operační program) jsme získali 56,8 milionu korun," doplnila vedoucí odboru dotací města Jana Matušková.

Revitalizace areálu bývalé textilky je největším investičním projektem v novodobé historii osmitisícového města. Do budoucna se v areálu počítá i s výstavbou bytů, to je ale zatím podle Farského otevřené. „Rozhodujeme se o způsobu výstavby a jejím financování, a také o tom, jestli bude stavebníkem město, nebo developerská firma," dodal hrádecký starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením města Hrádek nad Nisou

Štítky ČR, stavby, správa, brownfield, evropské fondy, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na místě zbourané textilky v Hrádku nad Nisou postaví tři budovy za půl miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.