Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Liberecký kraj pošle stovku vysoušečů do povodní zničeného Jeseníku

Liberecký kraj pošle do povodní zničeného Jeseníku v Olomouckém kraji stovku vysoušečů. Kraj pořídil 200 vysoušečů v minulých letech, k dispozici je má hasičský záchranný sbor. Krajští radní teď schválili, že polovinu poskytnou do Jeseníku, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). I území kraje bylo v polovině září povodní zasažené, hlavně Frýdlantsko, hasiči už tam 58 vysoušečů využili.

Liberecký kraj má se záplavami zkušenosti, největší škody napáchala blesková povodeň před 14 lety, která si vyžádala pět lidských životů. Velká voda zasáhla tehdy 81 měst a obcí na více než polovině území kraje. Zničila silnice a mosty, na 2000 lidí vyhnala z domovů. Voda vzala sedm domů a další desítky jich musely být strženy. Za své vzaly desítky kilometrů silnic a mostů, přerušená byla doprava na pěti železničních tratích. Po velké vodě zůstaly tehdy škody za 8,2 miliardy korun, i v dalších letech se ale povodně do kraje vracely, byť s menšími škodami.

„V roce 2021 jsme darovali Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje 25 kondenzačních vysoušečů a na začátku roku 2022 přispěli z krizového fondu 1,5 milionu korun. Z těch hasiči pořídili dalších 150 kusů. Samozřejmě mají ještě dalších několik desítek vysoušečů za peníze vyčleněné ve svém rozpočtu," doplnil hejtman. I když byl kraj také povodní zasažený, nebylo to podle něj zdaleka v takové míře jako v Olomouckém kraji, škody budou jen v desítkách milionů korun.

V Olomouckém kraji způsobily povodně katastrofální škody na Jesenicku, zasáhly také část Šumperska a Olomoucka. Poničený je rozsáhlý pás kolem toku Bělé od Bělé pod Pradědem přes Jeseník, Českou Ves, Mikulovice a Písečnou, zasažena byla i řada obcí kolem toků Vidnávka a Staříč. Materiální škody jsou obrovské, záplavy poničily infrastrukturu včetně silnic a mostů. Lidé po povodních zůstali na řadě míst bez elektřiny a pitné vody, povodně vyřadily z provozu 278 kilometrů plynovodního potrubí. Záplavy mají v kraji zatím jednu oběť, po dalších třech lidech se stále pátrá.

Podle Půty nepůjde o jedinou pomoc, postiženou Moravu je Liberecký kraj připraven podpořit i finančně. „Plánujeme finanční pomoc, ale budeme ji moct schválit až na novém zastupitelstvu. Po tornádu jsme posílali deset milionů korun a plánujeme zhruba nějakou podobnou pomoc s tím, že požádám kolegy hejtmany, ať nám doporučí nějaké místo, město, vesnici, která není mediálně úplně viditelná, nicméně tam škody mají. Předpokládám, že to schválíme v listopadu," dodal Půta. Sami krajští radní by podle něj mohli dát maximálně půl milionu korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, správa, záplavy, hasiči, Liberecký, Olomoucký kraj, jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pošle stovku vysoušečů do povodní zničeného Jeseníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.