Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V Liberci bude i přes stávku soud v kauze, kde je obžalován i hejtman Půta

Většina pracovníků pobočky Krajského soudu v Liberci se zapojí příští týden do třídenní stávky kvůli podprůměrným platům. Líčení v korupční kauze, kde je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), se přesto konat bude. Přijede protokolující úřednice z Ústí nad Labem, řekla mluvčí pobočky krajského soudu Karolína Francová.

Líčení v této korupční kauze se nekonalo už rok a půl. Soud zejména čekal na právní moc rozhodnutí v jiných řízeních, k nimž u některých z obžalovaných připadá v úvahu uložení souhrnného trestu. Původně se měl liberecký trestní senát touto kauzou znovu začít zabývat v září, jednání ale musel zrušit kvůli administrativní chybě, kdy o jeho konání nevyrozuměl státního zástupce. V příštím týdnu jsou líčení nařízená od pondělí do čtvrtka, a pokud nenastanou komplikace, stačit by měla k ukončení dokazování.

V korupční kauze je aktuálně obžalováno devět lidí a pět firem. Mezi nimi je i firma Metrostav, která chce uzavřít dohodu o vině a trestu. Kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic.

Hejtmana Půty se týká jen menší část obžaloby, a to v souvislosti se zajištěním 55milionové dotace na rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci za 65 milionů, kterou pro GEPO dělala firma Metrostav. Obžaloba Půtu viní z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta to od počátku vyšetřování odmítá. Uvádí, že o žádný úplatek nežádal a ani žádný nepřijal.

I když většina pracovníků liberecké pobočky krajského soudu bude příští týden od pondělí do středy stávkovat, na trestním úseku se uskuteční většina líčení. „Na trestním úseku bylo z důvodu účasti všech protokolujících úřednic ve stávce odročeno jedno plánované hlavní líčení, ostatní se budou konat bez přítomnosti protokolující úřednice s tím, že protokolaci zajistí soudce buď sám nebo v součinnosti s asistentem či zapisovatelkou," uvedla Francová.

Odročeno podle ní nebylo ani žádné jednání na civilním úseku, neboť je možno k záznamu využít nahrávací techniku. „Na insolvenčním úseku byla odročena tři jednání v incidenčních sporech a na obchodním úseku byla odročena dvě plánovaná jednání," dodala mluvčí soudu.

Do práce by mělo přijít jen asi 18 z 86 zaměstnanců v administrativě, což ovlivní zejména fungování soudních oddělení. „Což v praxi znamená, že se zastaví administrativní zpracovávání spisů, nebudou rozesílány písemnosti ani vydávána rozhodnutí, kde nerozhodují soudci. Sami soudci pak budou moct vykonávat jen úkony, u nichž není nutná účast administrativních pracovníků," uvedla Francová. Zavřená bude podatelna, pokladna i infocentrum. „Příjem pošty sice bude, tu ale jen roztřídíme z hlediska důležitosti a zabývat se budeme jen urgentními věci," dodala Francová. Obdobně omezený bude od pondělí do středy i provoz okresních soudů v kraji.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Zbranková Albaniová

Štítky ČR, právo, soud, správa, odbory, stávka, korupce, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci bude i přes stávku soud v kauze, kde je obžalován i hejtman Půta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.