Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Nezaměstnanost v Libereckém kraji stoupla v září o desetinu bodu na 4,2 procenta

Nezaměstnanost v Libereckém kraji stoupla v září o desetinu procentního bodu na 4,2 procenta. Práci hledalo v regionu 13.206 lidí, o 328 víc než v srpnu. Nezaměstnanost v kraji roste už třetí měsíc, dál navíc ubývá pracovních příležitostí. V září zaměstnavatelé nabízeli 5601 volných míst. Podle údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR, přibylo lidí bez práce v celém Česku, úřady evidovaly 290.905 uchazečů o práci, v srpnu jich bylo o 4585 méně. Nezaměstnanost v zemi vzrostla o desetinu bodu na 3,9 procenta.

„I nadále zůstává vyšší počet uchazečů, než je počet otevřených míst. Naprosto rekordní je ale počet umístěných uchazečů o zaměstnání. S pomocí úřadu práce získalo v září novou práci více než 31.800 lidí, to je nevyšší počet od roku 1993, kdy se tato statistika začala sledovat. Razantně roste i počet rekvalifikací, za první tři kvartály začalo rekvalifikace 30.000 lidí, a to je o 11.400 víc než loni," komentoval vývoj na trhu práce generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Z evidence úřadů v Libereckém kraji bylo v září vyřazeno 2272 uchazečů, o 862 víc než v srpnu. Na pracovní úřad se přišlo zaregistrovat 2600 lidí, o 1101 víc než v předchozím měsíci. I loni v září v kraji uchazečů o práci přibylo, nezaměstnanost vzrostla o desetinu bodu na 3,8 procenta. Bez práce bylo před rokem na konci září 11.689 lidí, volných míst nabízeli zaměstnavatelé v kraji 6651.

„Nezaměstnanost v Libereckém kraji v září vzrostla, do evidence tradičně nastoupilo značné množství absolventů, což je pro tento měsíc typické. Absolventi si zpravidla najdou práci obratem, případně mohou využít škálu nástrojů úřadu práce, jako jsou cílené rekvalifikace či vzdělávací kurzy určené k rozšíření IT a digitálních kompetencí," komentovala vývoj v kraji ředitelka Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Liberci Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost vzrostla v září ve všech okresech Libereckého kraje, nejvýrazněji na Českolipsku a Semilsku, kde se zvýšila o 0,2 procentního bodu. Na Českolipsku bylo na konci sledovaného měsíce bez práce 2892 lidí, o 131 víc než v srpnu. Nezaměstnanost tam vzrostla na čtyři procenta, v rámci kraje je na tom ale okres nejlépe. Na opačném konci žebříčku je Semilsko, kde nezaměstnanost vzrostla na 4,3 procenta, uplatnění tam v září hledalo 2052 lidí, v srpnu jich bylo o 48 méně. Stejný podíl nezaměstnaných je také na sousedním Jablonecku.

„Tento měsíc krajská pobočka v Liberci obdržela informaci o hromadném propouštění v podniku Adient na Českolipsku, týkat by se mělo téměř 400 lidí. Propuštěným v případě zájmu poskytneme cílenou pomoc, včetně zařazení do programu Outplacement II, kdy stát zaměstnancům zasaženým hromadným propouštěním poskytuje poradenství či rekvalifikace ještě před propuštěním a přispívá novým zaměstnavatelům po určitou dobu na jejich mzdy," doplnila Sadílková. Na situaci na trhu práce v kraji to zatím podle ní nemělo vliv.

Zaměstnavatelé v Libereckém kraji nabízeli v září 5601 volných míst, proti srpnu jich 150 ubylo. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v Libereckém kraji v srpnu 2,4 uchazeče. Největší přetlak byl na pracovním trhu na Jablonecku, kde na jednu pozici připadalo 3,8 uchazeče. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce práce připadalo na Liberecku - 1,9 uchazeče na jedno místo. Celkově ale v Česku volných míst přibylo, zaměstnavatelé jich nabízeli 264.654, to je o 1407 víc než v srpnu. Na jedno místo tak připadalo v zemi 1,1 uchazeče.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Libereckém kraji v září 11.915, o 324 víc než před měsícem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nezaměsntanost, liberecký kraj, práce, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Libereckém kraji stoupla v září o desetinu bodu na 4,2 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.