Počasí dnes1 °C, zítra1,8 °C
Sobota 15. března 2025  |  Svátek má Ida
Bez reklam

Aktuálně

Závěr lyžařské sezóny na Ještědu. Skiareál nabízí skipasy jen za 90 korun více...

Fotbalový svátek U Nisy. Do Liberce přijede Sparta více...

Škoda. Chybělo 51 sekund, ale pak ze mě Gulaš udělal kašpara, litoval kapitán Tygrů Šimek více...

Během první poloviny víkendu se budou hodit deštníky. Pak opět dorazí jaro více...

Motorkář neubrzdil a narazil do auta před sebou. Skončil v nemocnici více...

Liberecká univerzita vyvinula pytlík na pečivo, čerstvé v něm vydrží 5 až 9 dní

Autoři | Foto Klementina Gáspárová

Technická univerzita v Liberci vyvinula speciální pytlík na pečivo, který díky nanomembráně prodlužuje dobu, kdy si pečivo zachovává svou čerstvost, o několik dní. Chléb nebo třeba rohlíky v něm čerstvé vydrží minimálně 5 dní. Čerstvý pytlík, jak je výrobek pojmenován, vyvinula univerzita ve spolupráci se soukromou firmou. Na trh k běžným spotřebitelům by se mohl dostat už začátkem prosince za zhruba 400 korun.

„Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy: pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou jsme aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii,“ říká vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL Roman Knížek a dále vysvětluje, že použitá vrstva určité množství páry a vzduchu propouští, ale jen velmi omezené. Pro mikroklima v pytlíku je to však ideální.

S vývojem pytlíku, který pomůže udržet pečivo déle čerstvé, ho oslovila společnost Invala, která provozuje mimo jiné šicí dílny. „Máme chráněné dílny a šijeme podle zadání našich klientů. Mým záměrem bylo mít jako Invala vlastní produkt. A také mám ráda čerstvý chléb a nerada plýtvám s potravinami. Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů uskladnění. Chleba po pár dnech plesnivěl, usychal, stával se nestravitelným,“ osvětluje inspiraci Klementina Gáspárová, majitelka Invala, v.o.s., a dodává: „Každý chléb v našem pytlíku zvládne svou čerstvost jistě pět dní, dále, dle kvality každého chleba, až devět dní.“

„Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem,“ říká Roman Knížek, pro kterého je spolupráce s Invalou, v.o.s., dalším dobrým příkladem toho, jak pružně může fungovat spolupráce s menšími nebo středními podniky a jak si navzájem mohou být univerzita a tyto subjekty užiteční.

Čerstvý pytlík vyvíjela a testovala katedra hodnocení textilií v úzké spolupráci s Klementinou Gáspárovou půl roku. Volně k prodeji by měl být od začátku letošního prosince přes Facebook společnosti nebo nový e-shop, případně osobně v dílnách společnosti Invala. V jednání je také prodej v síti producentů a prodejců pečiva. Pytlík na kilogramový chléb podle předběžných odhadů vyjde na cca 400 Kč.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky TUL, pečivo, univerzita, spotřebitel, inovace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Dušek

Sodoma gomora

Středa, 9. října 2024, 18:05Odpovědět

Liberecká univerzita vyvinula pytlík na pečivo, čerstvé v něm vydrží 5 až 9 dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.