Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Liberecká univerzita vyvinula pytlík na pečivo, čerstvé v něm vydrží 5 až 9 dní

Technická univerzita v Liberci vyvinula speciální pytlík na pečivo, který díky nanomembráně prodlužuje dobu, kdy si pečivo zachovává svou čerstvost, o několik dní. Chléb nebo třeba rohlíky v něm čerstvé vydrží minimálně 5 dní. Čerstvý pytlík, jak je výrobek pojmenován, vyvinula univerzita ve spolupráci se soukromou firmou. Na trh k běžným spotřebitelům by se mohl dostat už začátkem prosince za zhruba 400 korun.

„Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy: pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou jsme aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii,“ říká vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL Roman Knížek a dále vysvětluje, že použitá vrstva určité množství páry a vzduchu propouští, ale jen velmi omezené. Pro mikroklima v pytlíku je to však ideální.

S vývojem pytlíku, který pomůže udržet pečivo déle čerstvé, ho oslovila společnost Invala, která provozuje mimo jiné šicí dílny. „Máme chráněné dílny a šijeme podle zadání našich klientů. Mým záměrem bylo mít jako Invala vlastní produkt. A také mám ráda čerstvý chléb a nerada plýtvám s potravinami. Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů uskladnění. Chleba po pár dnech plesnivěl, usychal, stával se nestravitelným,“ osvětluje inspiraci Klementina Gáspárová, majitelka Invala, v.o.s., a dodává: „Každý chléb v našem pytlíku zvládne svou čerstvost jistě pět dní, dále, dle kvality každého chleba, až devět dní.“

„Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem,“ říká Roman Knížek, pro kterého je spolupráce s Invalou, v.o.s., dalším dobrým příkladem toho, jak pružně může fungovat spolupráce s menšími nebo středními podniky a jak si navzájem mohou být univerzita a tyto subjekty užiteční.

Čerstvý pytlík vyvíjela a testovala katedra hodnocení textilií v úzké spolupráci s Klementinou Gáspárovou půl roku. Volně k prodeji by měl být od začátku letošního prosince přes Facebook společnosti nebo nový e-shop, případně osobně v dílnách společnosti Invala. V jednání je také prodej v síti producentů a prodejců pečiva. Pytlík na kilogramový chléb podle předběžných odhadů vyjde na cca 400 Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klementina Gáspárová

Štítky TUL, pečivo, univerzita, spotřebitel, inovace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Dušek

Sodoma gomora

Dnes, 18:05Odpovědět

Liberecká univerzita vyvinula pytlík na pečivo, čerstvé v něm vydrží 5 až 9 dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.