Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Soud neschválil Metrostavu dohodu o vině v kauze, kde je obžalován i Půta

Soud v Liberci neschválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřela stavební firma Metrostav se státním zástupcem v korupční kauze, v níž je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Metrostav v kauze čelí obvinění, že ve svůj prospěch zmanipuloval stavební zakázku na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény a uplácel hejtmana. Ten to od počátku odmítá.

"Podmínky pro schválení dohody tady nejsou," uvedl při středečním jednání předseda senátu Pavel Pachner. Zároveň upozornil, že to ale neznamená, že k dohodě při rozhodování nemohou přihlížet.

Důvodů pro neschválení je podle soudce vícero. Prvním je, že nestačí jen prohlášení právnické osoby. "Muselo by být spojené s prohlášením fyzické osoby, k níž je přičítán skutek," řekl soudce. Obžalovaní za Metrostav to ale u soudu opakovaně odmítli.

Dalším důvodem k neschválení dohody podle soudce je, že návrh je koncipován tak, že zakládá presumpci viny u dalších osob. Pokud by senát takovou dohodu uznal, tak by to v této fázi líčení znamenalo vyloučit tyto obžalované do samostatného řízení s jiným trestním senátem, což by pro ně znamenalo další výrazné prodloužení soudního řízení.

Podle soudce navíc dohoda o vině a trestu má smysl v době zahájení řízení a ne na konci dokazování, v níž je tato kauza. "Má význam právě proto, aby nebylo celé složité dokazování," uvedl Pachner. Zároveň poukázal, že zmocněnkyně Metrostavu protiprávní činnost této firmy u soudu dosud opakovaně odmítala.

Korupční kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. V případu bylo postupně obžalováno 13 lidí a pět firem.

Metrostavu se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů, kterou tato firma dělala. Metrostav čelí obvinění, že zakázku s příslibem 55milionové evropské dotace zmanipuloval a předražil ve svůj prospěch.

Dva pracovníci Metrostavu navíc u soudu čelí obvinění, že upláceli hejtmana. Peníze měl Půta dostat za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v dotačním programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být původně vyplaceny až po dokončení oprav. Půta i pracovníci Metrostavu korupční jednání u soudu také opakovaně odmítali.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna

Štítky ČR, soud, správa, korupce, Liberec, Metrostav, evropské fondy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud neschválil Metrostavu dohodu o vině v kauze, kde je obžalován i Půta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.