Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Liberecký kraj hledá projektanta plánované silnice do průmyslové zóny v Liberci

Liberecký kraj hledá projektanta plánované silnice do Průmyslové zóny Jih v Liberci, která by v budoucnu měla zajistit druhé dopravní napojení do zóny od silnice I/35. Ulevit by měla přetížené ulici České Mládeže, která je dnes hlavní přístupovou komunikací do zóny. Předmětem veřejné zakázky je zpracování dokumentace pro povolení stavby a provádění stavby, náklady kraj odhadl na 6,5 milionu korun. Lhůta pro nabídky končí 1. listopadu.

Průmyslová zóna Liberec-Jih patří rozlohou 125 hektarů k největším soukromým investicím svého druhu v Česku. Jejím investorem byla Investorsko inženýrská společnost. Podmínkou pro investora bylo, že v případě naplnění zóny z 50 procent musí vybudovat druhou příjezdovou komunikaci, to se ale nestalo a před deseti lety firma zkrachovala. Dnes v zóně vyrábí dvě desítky firem a pracují tam tisíce lidí, s hlavním tahem na Prahu ji ale stále spojuje jediná ulice, po níž denně projede až 17 tisíc aut.

V roce 1999 stát podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) sliboval, že se na výstavbě druhého napojení zóny bude finančně podílet. "Byl to závazek vlády postavit tu silnici, memorandum s firmou Denso tehdy podepsal premiér Miloš Zeman," doplnil Půta a doufá, že vláda závazek uzná a na financování projektu se bude podílet. Ještě před pár lety se náklady odhadovaly na 250 milionů korun, dnes to podle hejtmana bude spíš půl miliardy. Ukázat by to měl projekt, který teď nechá kraj zpracovat.

Nová silnice by měla odlehčit ulici České mládeže, která je krajskou silnicí třetí třídy, a co nejkratší cestou odvést kamiony z průmyslové zóny na silnici I/35. Liberecký kraj pracuje na přípravě projektu sedm let, zkomplikovalo ho hledání trasy i jednání s majiteli pozemků. Příprava stavby stála Liberecký kraj od roku 2017 desítky milionů korun. Jen za výkupy pozemků a nemovitostí v plánované trase dal přes 60 milionů korun, další miliony stály demolice, které zajišťuje krajská správa silnic.

S druhou silnicí do jižní zóny už počítá i územní plán krajského města, dlouhá by měla být zhruba 1,4 kilometru. Povede po pozemcích mezi železniční tratí Liberec – Turnov a průmyslovým areálem společnosti Denso Manufacturing Czech, za železnicí bude vedena v souběhu s areálem firmy Hoffmann & Žižák po pozemcích dnes využívaných jako pastviny. Podél dvouproudé silnice povede ještě tři metry široká stezka pro pěší a cyklisty oddělená od hlavní silnice zeleným pásem.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Liberecký, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj hledá projektanta plánované silnice do průmyslové zóny v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.