Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

V Liberci po čtyřech měsících skončí oprava vstupního schodiště do radnice

V Liberci po čtyřech měsících skončí tento týden třímilionová oprava více než 130 let starého schodiště, které je před vstupem do novorenesanční radnice. Hlavní vchod do národní kulturní památky bude veřejnosti opět přístupný od pátku, řekl náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

Vstupní žulové schodiště z roku 1892 bylo ve špatném stavu, renovaci podstoupilo poprvé. „Opravovalo se kompletně celé podloží. Udělal se celý nový základ pro schodiště, aby bylo ukotveno, protože původní schodiště nebylo ukotveno, bylo pouze položeno. Zrestaurovaly se i kompletně všechny kameny, doopravil se celý vstup do radnice a renovovala se vstupní mříž," popsal Lenert rozsah prací.

Kvůli opravě schodiště složeného z bloků vážících až 2,5 tuny byl hlavní vstup do radnice uzavřený od poloviny června. Práce skončí podle Lenerta v předem domluveném termínu, i když v průběhu stavby to vypadalo, že by oprava mohla být hotová s několikatýdenním předstihem. „Nebyly ale příznivé meteorologické podmínky. Bylo buď moc teplo nebo pršelo. To vadilo u nátěrů, které se dělaly, a kde se pracovalo s pryskyřicí a lepidly. A samozřejmě v létě jsme také dávali přednost kulturním a sportovním akcím na náměstí. Nebylo vhodné, aby byly rušené broušením kamenů, protože to není zrovna nejtišší práce," dodal náměstek.

Vstupní schodiště je jedním z původních prvků bohatě zdobené liberecké radnice, která patří k nejcennějším památkám ve stotisícovém městě. Na náměstí Dr. E. Beneše v horním centru byla postavena v letech 1887 až 1893 a vzhledem připomíná vídeňskou radnici.

Obnova schodiště není jedinou letošní opravou památkově chráněné budovy. Před několika dny začala další etapa renovace oken, která potrvá do jara příštího roku a vyžádá si bezmála devět milionů korun. Okna na radnici řemeslníci postupně opravují nebo nahrazují replikami od roku 2017, tentokrát přijdou na řadu okna ve druhém a třetím patře. Po renovaci jsou zatím zhruba dvě třetiny ze 176 oken novorenesanční budovy s 80 místnostmi.

Příští rok by měl přijít na řadu i výtah, náklady na jeho výměnu Lenert odhaduje na dva miliony korun. Vizuálně by měl lépe zapadnout do historického rázu budovy. Nyní je kabina z průhledného skla, nově by měl být polepený motivy z fasády radnice. „Takže by mělo být vidět z kabiny ven, ale ne dovnitř. Bude vidět fasáda tak, jak kdyby tam výtah nebyl," dodal náměstek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci po čtyřech měsících skončí oprava vstupního schodiště do radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.