Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Co s bezdomovci v centru Liberce? Odmítají pomoc, zní z města

Nejen na sociálních sítích se v posledních dnech řeší osud trojice bezdomovců, kteří se pohybují v centru města a svou přítomností obtěžují obyvatele města. Jenže co s nimi? Podle vyjádření z radnice tato otázka není tak jednoduchá, sami bezdomovci musí chtít svou situaci řešit.

Diskusi odstartovala fotografie zastupitele Petra Židka (ex. ODS) na facebooku, který ve skupině Liberečáci zveřejnil fotografii jednoho z bezdomovců, který se usídlil na chodníku před nemocnicí a každým dnem kolem něj přibývalo odpadků. „Tenhle člověk okupuje chodník naproti hlavnímu vstupu do nemocnice už víc jak týden. Zdá se, že to nikoho nevzrušuje,“ napsal k fotce.

Celá věc se pak řešila jak v diskusi, tak i na radnici a sám Židek poté přišel s tím, že řešení není tak jednoduché. „Věc je těžko řešitelná. Městská ani státní policie nemá takřka žádnou možnost s tím cokoli dělat. Vím to dobře, sám jsem se to snažil s nimi několikrát řešit u Plazy. Jedinou možností je iniciace změny legislativy, která by umožnila, aby se mohla většinová společnost bránit chování někoho, kdo ani nestojí o pomoc od společnosti,“ dodal.

To potvrzuje i primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). „Všem třem úřad nabízel pomoc. Ovšem odmítli ji a nerespektují ani naše výzvy, aby přestali s poškozováním veřejného prostoru v centru města a okolí historické budovy radnice,“ řekl.

Právě dalšího z bezdomovců mohli lidé každý den vidět přímo na náměstí před radnicí, a to ve velmi zuboženém stavu. Podle Zámečníka se na radnici obrací řada občanů, aby situaci řešilo.

„Chápu, že jsou lidé naštvaní, ale ujišťuji všechny, že problém nepřehlížíme. Rozhodně nám není jedno, jak se tito lidé veřejně chovají. A jak poškozují a znečišťují své okolí. Ve městě i kraji je několik zařízení, která se těmto lidem věnují a dokážou jim i pomoci. Musí ale sami chtít a respektovat nějaký režim i pravidla. Legislativa nám ale nedává příliš možností, jak takovou situaci řešit v souladu s platnými zákony. Spíše nám svazuje ruce. Ti lidé na jedné straně sice porušují určitou, řekněme společenskou smlouvu, základní principy slušného chování a jednání. Na druhou stranu ale nemáme právo a zákonnou oporu jim v tom seriózně zabránit. Proto hledáme jiná řešení, jak se s nimi domluvit,“ popsal.

Podle primátora je krajní možností právě změna legislativy. „Tenhle problém se přeci netýká pouze Liberce. Je to problém krajský, respektive celonárodní. Jen se o něm nemluví tak často,“ uvedl.

Podle Židka by mělo město situaci řešit důrazněji. „Pokud je někomu nabízena pomoc, jak sociální, tak zdravotní a on to takovýmto způsobem bojkotuje, není dle mého jiná možnost řešení než represivní,“ myslí si.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Židek

Štítky liberec, bezdomovci, pomoc, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s bezdomovci v centru Liberce? Odmítají pomoc, zní z města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.