Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Liberec za generální opravu obou pecí krematoria zaplatí 16 a půl milionu korun

Liberec za generální opravu obou kremačních pecí městského krematoria zaplatí 16,5 milionu korun. Takto velkou opravu podstoupí po devíti letech, jsou na hraně životnosti a opotřebení. Náměstek primátora Jiří Šolc uvedl, že kvůli zachování provozu krematoria se budou kremační pece opravovat postupně.

"Jedna bude opravena letos, aby druhá mohla fungovat, a příští rok se bude dělat druhá," upřesnil Jiří Šolc (ANO). Ročně v libereckém krematoriu zpopelní zhruba 2000 zesnulých.

Opravu obou kremačních pecí provede firma PKI - Teplotechna Brno. Město jí za to zaplatí zhruba o 1,5 milionu korun méně, než před vypsáním zakázky očekávalo.

Liberecké krematorium je nejstarší v zemi. Prvním zpopelněným byl 31. října 1918 liberecký měšťan Robert Jahn. Krematorium stavěla v secesním stylu liberecká firma Gustav Sacher a synové v letech 1915 až 1917 podle návrhu drážďanského architekta Rudolfa Bitzana. Současnou podobu má z roku 1974, kdy se rekonstruovala velká obřadní síň, zasklila obě křídla podloubí a postavila přístavba s novou chladírnou. Původní vybavení interiéru velké síně, která má na výšku 14 metrů, se nedochovalo. Nejsou tam ani vitráže, které před více než 40 lety nahradilo průhledné sklo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Jirous

Štítky ČR, správa, služby, krematorium, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Pec nám spadla, pec nám spadla..

Dnes, 10:02Odpovědět

Liberec za generální opravu obou pecí krematoria zaplatí 16 a půl milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.