Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

Výzva Bedřichova, aby mu podnikatelé přispěli na nákup sjezdovek, nebyla úspěšná

Výzva Bedřichova v Jizerských horách, aby místní podnikatelé přispěli obci na nákup sjezdovek v lyžařském areálu, nebyla úspěšná. Ochotni byli přidat desítky či stovky tisíc, potřeba je 70 až 80 milionů korun.

Další fungování skiareálu v Bedřichově je nejisté, neboť ho opouští jeho dlouholetý provozovatel TJ Bižuterie a hledá kupce pro své pozemky. Obec s ročním rozpočtem 20 milionů korun peníze na jejich nákup nemá, uvolnit by na to mohla maximálně několik milionů. Na popud několika místních podnikatelů radnice zveřejnila výzvu, aby na získání sjezdovek přispěly firmy, které v obci působí. Velký zájem ale tento apel nevyvolal, přísliby finanční pomoci v řádu desítek či stovek tisíc korun podle starosty nic neřeší. "Aby se podnikatelé mohli stát partnerem, který bude hrát významnou roli, tak by to musely být desítky milionů," uvedl starosta Beřichova Petr Holub.

Skiareál v Bedřichově byl v posledních letech ztrátový a TJ Bižuterie ho dále provozovat nechce. Vlastníků pozemků ve skiareálu je více, TJ Bižuterie je dominantní. Letos už prodala společnosti Niseko část pozemků, které jsou u dojezdů obou částí areálu označovaných jako Malinovka a Pastviny. Jednatel developerské firmy Niseko Adam Kuchař už dříve uvedl, že nechce lyžování bránit, ale naopak podporovat. Spojuje to však se svými developerskými plány, což by znamenalo změnu územního plánu. Obdobnou nabídku dala obci i firma Bio shop, jež má v areálu také pozemky a jež jedná s TJ Bižuterie o získání dalších.

"To jsou všechno nabídky, které by znamenaly, že obec Bedřichov rozvolní územní plán a umožní další výstavbu. O tom by v každém případě museli rozhodovat občané," řekl starosta. Zastupitelstvo má platné usnesení, že kvůli výstavbě nebude územní plán obce měnit.

O dalším postupu chce radnice rozhodnout na základě analýzy nazvané Možnosti akvizice Skiareálu Bedřichov pro obec Bedřichov, kterou pro ni nyní zpracovává poradenská společnost KPMG. Měla by se zabývat i nabídkami a podmínkami místních developerů ohledně možné spolupráce. "Studie by nám měla odpovědět, co by to znamenalo pro obec, co by to přineslo za pozitiva i negativa," dodal starosta.

Předpokládá, že analýza bude k dispozici v polovině listopadu. Rozhodnutí o dalším postupu bude poté na obyvatelích, zejména pokud se ukáže potřeba změn v územním plánu. Obec by nejspíš v takovém případě vyhlásila referendum.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Jablonec

Štítky ČR, správa, rekreace, reality, hory, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzva Bedřichova, aby mu podnikatelé přispěli na nákup sjezdovek, nebyla úspěšná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.