Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Botanická zahrada v Liberci zkrátí se zimním časem otevírací dobu, ušetří

Botanická zahrada v Liberci zkrátí se změnou letního času na zimní od 27. října otevírací dobu, slibuje si od toho i úsporu energií. Zatímco teď se zahrada otevírá v 8 a zavírá v 18 hodin, od neděle až do jara bude možné zahradu navštívit mezi 9. a 16. hodinou. V zimě je ráno návštěvnost velmi nízká a nevyplatí se tak zahradu v tomto čase otvírat, řekl Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje, který je zřizovatelem botanické i sousední zoologické zahrady.

Posun otevírací doby umožní podle ředitele Václava Lenka zahradníkům a zaměstnancům dělat takové úpravy a práce v areálu, které se za běžného provozu dělají jen obtížně. "Chceme přizpůsobit otevírací dobu tak, aby vyhovovala nejen našim návštěvníkům, ale i aktuálním podmínkám. Ušetří to i energie," doplnil Lenk.

Také sousední zoologická zahrada se zimním časem návštěvní dobu zkracuje, zatímco v létě je otevřeno do 19 hodin, v listopadu bude areál zavírat v 17 hodin a od prosince do února ještě o hodinu dřív.

Liberecká botanická zahrada patří k nejstarším v Česku, v současném areálu sídlí od roku 1895. Ve sbírkách má přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty. Patří k nim například pět nejstarších kamélií v Evropě nebo největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy v Česku našel. Má patrně i největší sbírku orchidejí v zemi čítající přes 1500 druhů. Loni měla nejvyšší návštěvnost za posledních 13 let, prošlo jí přes 69.800 lidí, což je o 12 % víc než v roce 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Botanické zahrady Liberec

Štítky ČR, příroda, botanická, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Tak dalo se tam zajít s dětma, když bylo venku fakt hnusně. Se zavíračkou ve 4 už to smysl dávat moc nebude..

Dnes, 08:08Odpovědět

Botanická zahrada v Liberci zkrátí se zimním časem otevírací dobu, ušetří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.