Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

V Jablonci nad Nisou se bude celý týden tančit

V Jablonci nad Nisou se bude celý tento týden tančit. Takzvaný Týden tance zahájí dnes akce nazvaná Podzimní fantazie, v pátek 25. října pak vypukne 38. celostátní přehlídka scénického tance mládeže a dospělých Tanec, tanec… 2024, která vyvrcholí v neděli 27. října.

Podzimní fantazie 2024

Otevřená přehlídka scénického tance dětí a mládeže v Jablonci nad Nisou s názvem Podzimní fantazie je tradiční kulturně vzdělávací akcí, která vznikla v roce 1999. Uskuteční se v termínu 21.-23. října v jabloneckém městském divadle. Organizátorem je Taneční a pohybové studio Magdaléna, z.s., Rychnov u Jablonce nad Nisou (TaPS Magdaléna), garantem NIPOS Artama Praha.

„Tradicí jabloneckého festivalu jsou vedle pohybových a divadelních dílen i ta výtvarná, jejímž letošním tématem je Příroda nás překvapuje. Její účastníci téma výtvarně zpracují do koláží s použitím různých výtvarných technik,“ říká Ludmila Rellichová z TaPS Magdaléna.

Prioritou přehlídky je její vzdělávací část. „V posledních letech se stále více objevují v přehlídce choreografie, které jsou prací samotných dětí a studentů. Jde o autorskou tvorbu, proto jsme se rozhodli festival v budoucích letech zaměřit právě na autorskou tvorbu dětí a mládeže. Podobný typ přehlídky v ČR dosud chyběl,“ doplňuje Rellichová.

Tipem pro diváky je představení souboru Dramacentrum Liberec pod vedením Miloslavy Čechlovské. „Uvede inscenaci nominovanou v letošním roce na mezioborový festival Jiráskův Hronov Miserere mei volně inspirovanou Karlem Jaromírem Erbenem. Nominace byla udělena na Celostátní přehlídce pohybového divadla Otevřeni Kolín 2024,“ doplňuje Rellichová.

Podzimní fantazie se uskuteční za podpory města Jablonec nad Nisou a Ministerstva kultury. „Přehlídka s takto dlouhou tradicí a prestiží v celé České republice je vedle celostátní přehlídky dětských skupin scénického tance v Kutné Hoře a festivalu Tanambourrée ve Varnsdorfu nejstarší taneční událostí zaměřenou na tanec dětí a mládeže,“ dodává mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

Tanec, tanec… 2024

38. celostátní přehlídka scénického tance mládeže a dospělých Tanec, tanec… 2024 se uskuteční v Jablonci nad Nisou po dvaadvacáté, a to ve dnech 25.–27. října. Letošní přehlídkový program nabídne široké veřejnosti bohatou mozaiku tvůrčí práce v oblasti scénického tance. Na závěr pak jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová před Cenu města tance spojenou s rezidenčním pobytem.

Ve dvou komponovaných večerech (25. a 26. října v 19:00) bude uvedeno sedmnáct současných českých choreografií nominovaných z přehlídek krajských. Z domácích tanečních skupin to bude Taneční a pohybové studio Magdaléna, které uvede choreografii Ludmily Rellichové Svět se kamsi žene – Čechy lože rozházené a Taneční studio V Pohybu uvede choreografii Magdalény Pupíkové Sám(a) (k) sobě. V nedělním tanci závěrečném (27. října ve 13:00 hodin) pak budou uvedeni jednak vítězové taneční soutěže Proč bychom si netančili, která proběhla v rámci Roku české hudby 2024, jednak výstup z rezidenčního pobytu loni oceněné Blanky Rejholdové. Na závěr, již tradičně, bude vyhlášena Cena města tance za rok 2024.

„V doprovodném programu jsme se vrátili k interpretačním dílnám pro účastníky. Tradičně bude rozborový seminář, kde vedoucí souborů diskutují o svých choreografiích s porotou přehlídky,“ uzavírá Jiří Lössl z ARTAMA Praha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Jablonce nad Nisou

Štítky scénický tanec, mládež, děti, dospělí, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci nad Nisou se bude celý týden tančit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.