Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Skiareály v Libereckém kraji investovaly hlavně do zasněžování

Skiareály v Libereckém kraji po loňské špatné sezoně investovaly hlavně do zasněžování, například krkonošská Rokytnice si pořídila systém umožňující výrobu sněhu při teplotách nad nulou. Za skipasy zaplatí lyžaři zhruba stejně jako loni, mírně zlevní Benecko, naopak asi o pět procent zdraží Harrachov. Dvě ztrátová krkonošská střediska převzala města a nedořešené je fungování skiareálu v jizerskohorském Bedřichově.

Technologii Snowfactory umožňující vyrábět technický sníh za plusových teplot měl ze skiareálů v kraji dosud jen Ještěd v Liberci. Před touto sezonou se k němu přidala i Rokytnice nad Jizerou, s výrobou sněhu už začala. „První hromada je vidět na nástupu na Lysou horu, je už přes osm metrů vysoká. Další dvě Snowfactory nám dorazí na konci října, takže další dvě deponie budeme dělat od začátku listopadu," řekl ředitel největšího skiareálu v kraji Filip Braun. Podle něj si pořídili i dvě nové rolby a změny doznalo nástupní místo na lanovku na Lysou horu. „Zbourali jsme tam pokladny, nástupiště zrenovovali a umístěný tam bude i nový gastroprovoz," uvedl Braun. Pokladny na tomto místě lyžaři podle něj příliš nevyužívali.

Dynamické ceny

Ceny skipasů v Rokytnici zůstaly na loňské úrovni a opět budou takzvaně dynamické. To znamená, že čím dříve si lyžař skipas koupí, tím méně zaplatí. „Novinkou bude, že ve vybrané dny, zejména v pondělí až čtvrtek, chceme umožnit dětem do 12 let lyžování zdarma. To bude platit v případech, když budou v doprovodu dospělé osoby," dodal Braun.

Stejné ceny jako loni bude mít i Ještěd v Liberci, i tam jsou dynamické. „Máme připravený nový produkt, který chceme ale představit až na začátku listopadu," uvedl ředitel areálu Radek Chalupa. I Ještěd díky technologii Snowfactory už začal s výrobou technického sněhu. „Hromada nám pomalu roste," řekl Chalupa. Žádnou větší investici podle něj letos nerealizovali, dělaly se jen terénní úpravy a opravy technického rázu. „Jde o důležité provozní investice, které ale klient nevidí. Jako je například výměna podávacího čerpadla v zasněžovacím jezírku," dodal.

Bez větších investic jsou po loňské špatné sezoně i areály Ski bižu v Jizerských horách - na Severáku a Tanvaldském Špičáku. „Máme připravené investice, máme dohodu s bankou na jejich financování v rámci příštího roku, ale podmínkou pro to je, aby tato zima byla pro nás aspoň průměrná," uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Před letošní sezonou podle něj nakoupili alespoň šest sněžných děl pro Tanvaldský Špičák. „Chceme v prvním kroku najednou vysněžit Kostelní sjezdovku a modrou v celé délce, abychom byli schopni najednou otevřít Špičák I i Špičák II, tedy obě lanovky," uvedl Bažant. I v areálech Ski bižu budou ceny stejné jako loni. "To platí i pro doprovodné služby, což je lyžařská škola a půjčovna lyží," dodal Bažant.

Areály mění majitele

Ski bižu v předchozích letech provozovala i areál v Bedřichově, který se ale rozhodla kvůli jeho ztrátovosti opustit. Jednání o tom, kdo ho získá, ještě neskončila. Nové provozovatele už naopak mají jiné dva ztrátové areály v kraji, které jsou v Krkonoších. Jde o Šachty ve Vysokém nad Jizerou a Kamenec v Jablonci nad Jizerou na Semilsku. Obě střediska ještě loni spravovala firma Snowhill, od této sezony jejich fungování zajistí města.

Bez výraznější novinky půjde do zimní sezony krkonošský skiareál Benecko. „Velké investice jsme nedělali, dokoupili jsme nějaká sněžná děla a dělali běžnou údržbu," uvedl starosta Benecka Jaroslav Mejsnar. Oproti loňsku ale budou mít lyžaři na Benecku levnější skipasy. „Například jednodenní přes pokladnu stál loni 810 korun, letos to bude 790 korun. Při on-line nákupu to bude ještě levnější," uvedla Petra Pravečková z místního sdružení pro rozvoj cestovního ruchu.

Naopak více si připlatí lyžaři v krkonošském Harrachově. „V průměru jsme zdražili o pět procent," uvedl za areál Ondřej Zemánek. I Harrachov před sezonou investoval do vylepšení zasněžovacího systému stejně jako třeba areál Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. I tam možná lyžování zdraží. „Ještě to nevíme, ceník zveřejníme v listopadu. Pokud ale dojde k navýšení, tak to bude v řádu pěti procent," uvedl za areál Martin Lauer.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, rekreace, hory, Liberecký kraj, skiareály, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Libereckém kraji investovaly hlavně do zasněžování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.