Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Myslivci budou na Kristýně lovit přemnožené kachny a invazivní husice nilské

V rekreačním areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou budou tamní myslivci regulovat stavy přemnožených kachen divokých a invazivních husic nilských. Požádala o to společnost Kristýna, a.s. Termíny odstřelu jsou naplánované na brzké ranní hodiny všech listopadových sobot.

„Husice je invazivní druh a kachen je na Kristýně tolik, že máme velký problém se znečištěním vodní plochy i jejího okolí,“ popisuje situaci ředitel Kristýny Miroslav Souček. „Výkaly znečišťují jak dřevěná mola na břehu, tak i všechna tři ve vodě. Je velmi složité je čistit. Dostaneme se k nim pouze na lodi, a kachnám nezabráníme, aby se tam vracely. Museli bychom mola umývat i několikrát denně, a to není z kapacitních důvodů možné.“ Kachny divoké navíc znečisťují i vodu. „Podle Krajské hygienické stanice Libereckého kraje máme perfektně čistou vodu, kromě jednoho ukazatele. Hygieničky našly stopové prvky fekálního znečištění,“ dodává ředitel Kristýny.

„Společnost Kristýna nás požádala o součinnost s redukcí stavů husice nilské a kachny divoké,“ říká předseda hrádeckého mysliveckého spolku Jiří Jurásek. „Vzhledem k tomu, že areál Kristýny není honební pozemek, jsme museli na Magistrátě města Liberce zažádat o výjimku, abychom mohli na Kristýně lovit,“ dodává.

Odlov proběhne v průběhu listopadu, každou sobotu při rozbřesku, tedy zhruba od 6 do 8 hodin ráno. „Kachny a husice se loví pouze na takzvaném ranním nebo večerním tahu. Večer odlétají do polí za potravou a ráno se vracejí na vodu. Ani husa, ani kachna se nesmí střílet na vodní ploše, když sedí. Má to dva důvody. První je etický a druhý je bezpečnostní. Střílí se broky, a ty se můžou od hladiny odrazit a někoho zranit,“ vysvětluje Jiří Jurásek.

Husice nilská patří mezi invazní nepůvodní druh s významným dopadem na Evropskou unii, tzv. druhy na unijním seznamu. První ojedinělá hnízdění byla prokázána v letech 2008 a 2009. V roce 2013 započalo šíření a v roce 2016 bylo zaznamenáno už 27 hnízdění v jedenácti krajích. Jedná se o středně velkého, výrazně zbarveného ptáka patřícího do vrubozobých, který pochází z Afriky, kde se vyskytuje na většině kontinentu od Egypta po Kapsko, s výjimkou Sahary.

Ve starověkém Egyptě byla husice částečně domestikovaná a chovaná jako hlídač, domácí společník, ale také jako posvátný pták zasvěcený bohyni Eset. Husice měří 63 až 73 cm a váží až 3 kg. Obdobně jako naše druhy husí je býložravá, přičemž může spásat i osetá pole. Tento druh je výrazně agresivní a může představovat pro původní druhy ptáků významného konkurenta. „V době hnízdění je husice nilská velice teritoriální. Začíná hnízdit dříve, než kachna divoká,“ potvrzuje předseda mysliveckého spolku s tím, že kachnám obsazuje jejich hnízda. „Tam, kde se husice nilská rozšířila ve větším počtu, než je teď na Kristýně, tak tam kachny divoké, které tam původně obývaly vodu, už nejsou, prostě zmizely,“ dodává.

V areálu Kristýny jsou aktuálně vyvěšené informační letáky se zákazem krmení vodního ptactva. V době odlovu budou na bezpečnost u vodní plochy dohlížet bezpečnostní pracovníci. „Máme domluvené s pracovníky security, že v čase odlovu zajistí zákaz vstupu do areálu jezera,“ uzavírá ředitel Kristýny Miroslav Souček.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Sedláček

Štítky kachny, husice nilská, odlov, myslivci, Hrádek nad Nisou, Kristýna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Myslivci budou na Kristýně lovit přemnožené kachny a invazivní husice nilské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.