Počasí dnes15 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Arboristé po 10 letech přeměřili nejvyšší strom ČR. Roste na Jablonecku, vyrostl o 2,67 m na 66,72 m

Arboristé po deseti letech přeměřili nejvyšší strom v Česku, vyrostl o 2,67 metru na 66,72 metru. Douglaska tisolistá u Návarova na Jablonecku se řadí mezi nejvyšší a nejobjemnější stromy také v Evropě. Má 145 let. K přeměření stromu použili odborníci drony a speciální stromolezeckou lanovou techniku. Během měření zároveň zkontrolovali zdravotní stav, podle výsledků se stromu daří a je vitální.

Podle neziskové organizace PEFC ČR byla douglaska označena za nejvyšší strom v ČR v roce 2014, tehdy se ale rozměrově mimořádné stromy neevidovaly. V současnosti vysoké stromy na základě terénního průzkumu zanáší do svého systému Národní inventarizace lesů.

Douglaska tisolistá se nachází v lese na Železnobrodsku, v porostu u Návarova a patří společnosti s certifikací PEFC. Certifikát podporuje udržitelné hospodaření v lesích a dokládá, že v celém dodavatelském řetězci lesních produktů, bylo dřevo produkováno za dodržování nejvyšších ekologických, sociálních a etických standardů. Systémem PEFC je certifikováno více než 70 procent rozlohy českých lesů. Andrea Skřivánková z organizace dodala, že v porostu se nachází i další douglasky, které svou výškou převyšují 60 metrů, a prostředí jim svědčí.

Douglaska tisolistá pochází ze Severní Ameriky a dorůstá výšky 60 až 75 metrů, s průměrem kmene 1,5 až dva metry. Podle lesníků se běžně dožívá 500 let, jsou ale uváděny případy stromů i přes 1000 let starých.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Radek Petrášek

Štítky ČR, příroda, lesy, zajímavosti, rekordy, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arboristé po 10 letech přeměřili nejvyšší strom ČR. Roste na Jablonecku, vyrostl o 2,67 m na 66,72 m  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.