Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Liberec zve ve svátek na Den otevřených dveří radnice a paláce Liebieg, Jablonec na oslavy 130 let Sokola

Státní svátek, který je dnes u příležitosti vzniku samostatného Československa, můžete využít k návštěvě historické radnice v Liberci, kde si prohlédnete třeba obřadní síň nebo kancelář primátora, či paláce Liebieg. Chybět nebude ani odpolední happening u pomníku T. G. Masaryka u Severočeského muzea. V sousedním Jablonci nad Nisou pro vás zase připravují kromě pietního aktu ke vzniku Československa i program se Sokolem pro malé i velké, jehož součástí bude také Sokolský běh republiky.

Liberec
 

Statutární město Liberec připravilo u příležitosti významného svátku 106. výročí vzniku samostatného Československého státu Den otevřených dveří historické budovy liberecké radnice. Uskuteční se od 9 do 14 hodin. „Návštěvníci mohou nahlédnout do reprezentačních prostor národní kulturní památky, kterou radnice je. Podívají se například do kanceláře primátora města, do zasedací místnosti s přilehlým balkonem, do obřadní síně nebo do kanceláří náměstků primátora. Budou také moci vystoupit s průvodcem na věž. Výstup na věž bude za příznivého počasí každou hodinu od 9 do 13 hodin. Poslední výstup na věž je ve 13 hodin. Časové vstupenky na věž je možné do vyčerpání kapacity získat ve vestibulu radnice,“ říká mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Své brány otevře v totožném čase, tedy od 9 do 14 hodin i Palác Liebieg. „V nádherně zrekonstruovaném paláci Liebieg si návštěvníci prohlédnout vybrané reprezentační prostory,“ dodává mluvčí radnice.

Po uzavření obou objektů pak vedení Liberce zve na vzpomínkový happening, který se uskuteční od 15 hodin u pomníku T. G. Masaryka u Severočeského muzea v Liberci. „Happening se uskuteční u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa a je připraveno slovo historika či kulturní vystoupení,“ dodává Jana Kodymová.
 

Jablonec nad Nisou


V Jablonci nad Nisou se program odehraje v Tyršově parku. Slavit tu bude Republika i Sokol. Město si tu totiž připomene nejen vznik Československa, ale také se zde uskuteční Sokolský běh republiky.

„Program začne v 10 hodin pietním aktem u památníku v Tyršově parku. V 10:30 je připraveno divadelní představení uskupení Flying Boys, v 10:45 začnou oslavy 130 let výročí Sokola Jablonec. V 11 hodin bude otevřena výletní trasa Po stopách Sokola, mezi pravým polednem a 13.30 se budou vydávat startovní čísla pro Sokolský běh republiky. Poté postupně odstartuje dětský závod ve dvou kategoriích dětí a ve 14 hodin pak hlavní závod,“ říká k programu v Tyršově parku mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Pro návštěvníky bude po celý den v Sokolovně připravena kavárna, každý si pak bude moci v průběhu dne zapůjčit badminton, koloběžku nebo obří bublifuk.

Podrobnosti k Sokolskému běhu republiky se dozvíte zde.

Ohodnoť článek

Foto Radek Drbohlav, Město Liberec, Sokolský běh republiky

Štítky svátek, vznik Československa, Liberec, Jablonec nad Nisou, radnice, Sokol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zve ve svátek na Den otevřených dveří radnice a paláce Liebieg, Jablonec na oslavy 130 let Sokola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.