Počasí dnes-1 °C, zítra-2 °C
Čtvrtek 21. listopadu 2024  |  Svátek má Albert
Bez reklam

Do největší marmeládové soutěže střední Evropy, Kunratické Jamparády, přišlo letos 497 vzorků. I slaninová s bourbonem

Téměř pět stovek marmelád od 177 přihlášených ze 67 obcí a měst České republiky, Polska nebo Španělska přišlo letos do největší marmeládové soutěže ve střední Evropě, Kunratické Jamparády. Vyhlášení vítězů 12. ročníku Jamparády proběhlo v sále kulturního domu v Kunraticích na Frýdlantsku v sobotu 2. listopadu večer a předcházela mu tradiční možnost ochutnat všechny přihlášené vzorky. Mezi těmi se letos našly například marmelády cuketové, rajčatové nebo třeba slaninová s bourbonem. Podle pořadatelů jde ale stále o výjimky, převládají klasické marmelády z ovoce, byť jsou někdy kombinace nečekané.

„Musím přiznat, že letos jsme se o počet účastníků v soutěži trochu báli. Jarní mrazy totiž na Frýdlantsku, odkud stále je největší počet přihlášených, spálily květy na téměř všech ovocných stromech a keřích a vařit marmeládu z domácího ovoce tak moc nebylo z čeho. Naštěstí jsou marmeládníci vytrvalí a vynalézaví, takže si s touto komplikací poradili a nakonec nám do soutěže poslali 497 vzorků marmelád. Na finálovém ochutnávání jich v sobotu tedy bylo o 2 méně, protože 2 do finále nepřežily,“ uvedl za organizátory starosta Kunratic a jeden ze zakládajících členů soutěže Milan Götz.

Marmelády do soutěže mohou lidé tradičně nosit přímo na obecní úřad, odevzdávat je v jednom frýdlantském obchůdku nebo je posílat poštou. „Vzhledem k tomu, že soutěžící už máme téměř ze všech krajů České republiky, se pošťačky před uzávěrkou docela nadřely. Ale berou vše s humorem a jsou naší soutěži skvělými parťačkami,“ podotýká Götz. Zastoupení měli v soutěži letos i marmeládníci a marmeládnice z Polska a nejvzdálenější vzorek přišel z Kanárských ostrovů. Největší počet účastníků z jednoho města byl z nedalekého Frýdlantu a z jedné obce pak z Rádla na Jablonecku. Vysloužili si tak titul Marmeládové město a Marmeládová obec.


Žádný vzorek neodmítají, přestože jde někdy o velkou exotiku


Při procházení stolů s jednotlivými soutěžními marmeládami nevěřili někteří návštěvníci svým očím. U pódia objevili například marmelády v kategorii cuketová nebo exotika zelenina. A tady třeba slaninovou marmeládu s bourbonem. Nutno podotknout, že tento vzorek byl ochutnávači sněden jako první, do vyhlášení výsledků byla miska prázdná. „Žádné vzorky, které nám lidé zašlou, nevyřazujeme. Pravidla jsou vždy předem daná a tak nemůžeme najednou říct, že tohle už není marmeláda. Museli bychom to definovat dopředu, ale to by bylo extrémně těžké, specifikovat nejrůznější eventuality, které lidé dokážou vymyslet. A je to alespoň takové osvěžení. Samozřejmě, že při hodnocení porotou necháváme tuhle kategorii až úplně nakonec, protože třeba taková chillináda už nedává moc možností na další kvalitní hodnocení vzorků. Ale paradoxně porota se na tyhle slané marmelády vždycky těší, po té přehršli sladkého je pro ně osvěžením,“ říká s úsměvem další z organizátorů, lékař Jiří Poděbradský.

Podle něj museli do pravidel v minulosti několikrát zasahovat, když bylo kvůli soutěžícím, co posílali desítky vzorků potřeba omezit maximální počet vzorků od jednoho soutěžícího na 10. Nebo když vyhlásili, že samostatná kategorie může vzniknout nejen tehdy, když se sejde alespoň 6 vzorků stejného ovoce nebo druhu, ale když jsou alespoň od tří různých soutěžících. „Byli tu tací, kteří poslali 7 vzorků fíkových marmelád a vytvořili si samostatnou kategorii, kterou celou vyhráli. Tak tomu jsme učinili změnou pravidel přítrž,“ vysvětluje Poděbradský.

S exotickými příchutěmi ale i do budoucna počítají. „Lidi prostě zkouší, co vydržíme a tak posílají marmelády z lecčeho. V exotické zelenině míváme rajčatové, jednou někdo pošle sádlové máslo a příště nám přijde, jako třeba letos, slaninová s bourbonem nebo třeba uzená cibule a podobné vzorky. Alespoň to soutěž oživí,“ dodává Poděbradský.
 

Statečná porotkyně Božena Smržová
 

Sálu plnému marmeládníků, kteří čekají na vyhlášení výsledků, ale předchází mravenčí práce malého organizačního týmu a také hodnocení poroty. Ta u vzorků nevidí, jak se jmenují ani kdo je vařil, má je srovnané jen podle kategorií. „Největší hrdinkou z řad porotců je určitě Boženka Smržová, která je porotkyní od prvního ročníku Jamparády. To znamená, že za ta léta ochutnala právě ona celkem 4963 vzorků marmelád, což je neuvěřitelné číslo a je opravdu nutné podotknout, že přestože většina z nich je dobrých, u některých chce ochutnání odvahu,“ směje se starosta Kunratic Milan Götz.
 

Pět cen z pěti vzorků
 

Jamparáda přináší i řadu malých osobních příběhů. Jeden z nich postupně vyplynul na veřejnost během samotného vyhlašování vítězů, kdy na pódium postupně chodila pro ceny, které získal její syn, nenápadná žena. Když pořadatelé oznámili, že její syn poslal do soutěže 5 vzorků a 4 z nich už získaly ocenění, sál zpozorněl, aby se vzápětí ozval potlesk pro tuto ženu a jejího potomka popáté. „Pět zaslaných vzorků, pět cen. Blahopřejeme a smekáme klobouk,“ podotkl na pódiu Milan Götz. Tou ženou, která pro ceny chodila, byla Magdalena Marová z Horního Břečkova u Znojma a tím, kdo marmelády do soutěže poslal, její syn Jakub. „Jsem na něj pyšná, za všechny vzorky má cenu. Dvakrát první a třikrát druhou, takže je potvrzené, že mu vaření marmelád jde,“ říká Magdalena Marová. Marmelády se syn naučil vařit od ní. „Já si vždycky přichystám ovoce, on přijde, nakombinuje si to podle sebe a uvaří,“ dodává. Na předávání se vydala spolu s dámskou jízdou a ceny synovi spolu s gratulacemi předá.
 

Jamparáda měla oživit život v obci, zrodila se úspěšná soutěž přesahující hranice ČR
 

„Soutěž ve vaření marmelády vznikla krátce po veřejné debatě „Na slovíčko, sousedé“ v prosinci 2012. Duchovní otec a zakladatel Jiří Poděbradský o ní přemýšlel delší čas, ale zhmotnil ji právě až po debatě, na níž se zmínilo, že by to chtělo založit nějakou novou tradici. Jiří při svých pěších cestách do Frýdlantu do práce vymyslel pravidla a v roce 2013 jsme uspořádali 1. ročník. Jamparáda je symbolickým spojením současnosti a historie naší obce, kde byla v roce 1880 založena první severočeská výrobna ovocných vín a později marmeládovna,“popisuje starosta Kunratic Milan Götz.

Jamparáda se z malé místní soutěže rozrostla do obrovských rozměrů a je opravdu mezinárodní soutěží. V roce 2022 byla zapsána i do České knihy rekordů, když bylo v kulturním domě v rámci vyhlášení vítězů 10. ročníku soutěže možné ochutnat 686 vzorků marmelád, které poslalo 246 soutěžících. Toto číslo bylo a stále je v rámci republiky rekordní.

Výsledky ročníku 2024, všech předchozích a další informace o soutěži lze najít zde

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky Jamparáda, ČR, soutěž, marmeláda, Kunratice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do největší marmeládové soutěže střední Evropy, Kunratické Jamparády, přišlo letos 497 vzorků. I slaninová s bourbonem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.