Některé restaurace v Liberci budou mít otevřeno i na Štědrý den. Menu budou mít pro ten den speciální a servírovat budou i netradiční štědrovečerní pokrmy.
Jednou z nich je například restaurace Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v horním centru města. Hlavním chodem štědrovečerní večeře bude telecí veverka s celerovým pyré, restovanou zeleninou, violet bramborami a omáčkou z červeného vína. Pro hosty bude mít restaurace připraveno pětichodové menu. Kdo si ho dá kompletní, zaplatí 900 korun, je možné si ale vybrat jen jednotlivé chody. „Cena zůstala víceméně stejná jako v loňském roce. Místo je stále možné si rezervovat," řekla manažerka prodeje a marketingu hotelu Klára Zachová. Na Štědrý den je restaurace tohoto hotelu otevřená každoročně. Obvykle mívá kolem 40 návštěvníků z Německa a několik stolů obsadí i Liberečané. „Jsou to většinou starší lidé s rodinami," dodala Zachová.
Tradičně bude mít na Vánoce otevřeno i restaurace Zlatý kohout v Pytloun Grand hotelu Imperial nedaleko dolního centra. Vánoční menu bude mít v nabídce nejen na Štědrý den, ale i pro další dva vánoční svátky. „Přijímáme i rezervace zvenku, ale prioritně musíme usadit naše hotelové hosty, což platí hlavně pro Štědrý den," uvedla manažerka stravovacích služeb v hotelu Jana Bejčková. Loni na Štědrý den v hotelu servírovali přes 100 jídel, přicházeli hlavně Němci a Češi, obvykle šlo o starší páry.
Kompletní čtyřchodové vánoční menu ve Zlatém kohoutu bude letos stát 1200 korun, dětské 600 Kč. Oproti loňsku se cena zvýšila o 200 korun, u dětského menu o 100 Kč. Hosté si mohou v každém chodu vybírat z několika jídel, v hlavním je v nabídce smažený kapr či vinná klobása s bramborovým salátem, jelení kýta se šípkovou omáčkou, bramborovými rösti a pečenou hruškou nebo krupeto s dýní Hokkaido, kari květákem a espumou ze sýru Grana Padano.
Některé restaurace budou štědrovečerní menu nabízet jen během dne. Mezi nimi například Liberecká výšina nad Lidovými sady, jež bude mít otevřeno na Štědrý den do 15:30. „Je lepší si místo zarezervovat. Na Štědrý den bývá hodně plno a na některé z těch, kdo loni rezervaci neměl, se nedostalo," uvedl spolumajitel Liberecké výšiny Martin Hřebík. Loni o Štědrém dnu měli podle něj přes 100 hostů, chodily hlavně rodiny s dětmi. Letošní vánoční menu na Výšině bude tradiční - rybí polévka za 65 korun, bramborový salát s vinnou klobásou nebo smaženým kaprem za 195 korun a vánoční hruškový koláč se skořicí a karamelem za 69 korun.
Štědrovečerní menu si v Libereckém kraji dopřávají i hosté v hotelech, které na Vánoce nepřerušují provoz. Mezi ně patří Svornost v krkonošském Harrachově. „Podáváme tradiční štědrovečerní jídla u nás na hotelu ve formě bufetu, na kterém nechybí tradiční pokrmy jako smažený řízek, opečená vinná klobása, smažený kapr, bramborový salát, jako dezert jablečný závin a samozřejmostí je vánoční cukroví," uvedl ředitel hotelu Marek Šustr. Na nezájem hostů si podle něj stěžovat nemohou. „Rok od roku se nám počty navyšují. Jedná se především o českou a německou klientelu," dodal. Obvykle podle něj přijíždějí páry starší 50 let.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.