Ležák Stella Artois v Česku nejlépe čepuje Kristýna Korábová z Liberce. Rozhodla o tom odborná porota soutěže Perfect Serve Stella Artois v čele se světovým mistrem v čepování tohoto piva. Klání o národní prvenství v čepování belgického ležáku se konalo v pondělí 26. května v Praze a liberecká výčepní uspěla v konkurenci dalších 9 špičkových výčepních z celé republiky.
Soutěž, která dává příležitost vyniknout talentovaným výčepním a nejlepším provozovnám z celého Česka a poukazuje na důležitost kvalitní péče o pivo vyhrála v konkurenci dalších špičkových výčepních z provozoven napříč Českem Kristýna Korábová z restaurace Milenium v Liberci. Ta se nejprve probojovala přes první kolo do druhého, kam postoupilo pět nejlepších a poté byla díky svému výkonu vyhlášena absolutní vítězkou.
Při hodnocení soutěžících porota přihlížela nejen k samotnému čepování. „Celkem jsme posuzovali pět kroků. Prvním z nich je řádná příprava sklenice. Poté je třeba tzv. obětovat kapku piva – zbytek, který se drží v trubkách a který by mohl pokazit chuť. Následuje čepování, nejprve pod úhlem 45 stupňů, poté do narovnané sklenice, aby se vytvořila krémová pěna. Ta musí trochu přetékat, aby mohl přijít další krok, specifický pouze pro tento ležák. Je jím seříznutí přebytečné pěny souvislým pohybem nožem. Celý proces uzavírá servírování piva, které také má svá pravidla, a to opláchnutí sklenice v čisté vodě a samozřejmě položení na správný podtácek logem k zákazníkovi,“ popisuje světový mistr v čepování Stella Artois a brewmaster z Pivovarů Staropramen Rudolf Schaffer.
Vítězku teď čeká příprava na mezinárodní klání, ve kterém bude Česko reprezentovat.
„Doufám, že se stejným klidem zvládnu i mezinárodní soutěž. Ve světě určitě bude větší konkurence, ale za naši úroveň v Česku se nemusíme stydět. Připravoval mě světový mistr Ruda Schaffer, takže jsem se učila od toho nejlepšího,“
„Smyslem této soutěže není jen dát příležitost talentovaným výčepním, ale také poukázat na to, jak je kvalitní péče o pivo důležitá a jak velký dopad má na výsledný zážitek zákazníka z jeho konzumace. Dlouhodobě se snažíme provozovny, které pracují s naším pivem, motivovat k tomu, aby se o něj staraly s patřičnou pečlivostí a schopnost pivo správně čepovat a servírovat je toho neodmyslitelnou součástí,“ popisuje Customer Marketing On Trade Manager Michaela Kučerová ze společnosti Pivovary Staropramen, která soutěž pořádá.
Národní soutěž v čepování Stella Artois se v Česku nekonala poprvé. Obdobná klání se pod názvem Draught Master Stella Artois uskutečňovala už dříve, naposledy v roce 2023. V loňském roce sládci ze společnosti Pivovary Staropramen školili výčepní, aby do dalšího ročníku mohli nastoupit co nejlépe připraveni. Letos se soutěž vrátila vůbec poprvé pod novým názvem Perfect Serve, který odkazuje na partnerství značky Stella Artois s tenisovým turnajem Wimbledon – stejně jako tenisový zápas může rozhodnout perfektní podání (anglicky serve), i o kvalitě zážitku z piva rozhoduje perfektní serve, tedy celý proces od přípravy sklenice, přes načepování až po naservírování.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám