Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Buďte opatrní, nabádají hasiči před pálením čarodějnic

Pro jedny radost, pro druhé starost. Nadšení z pálení čarodějnic nesdílí většinou hasiči, kteří mívají poslední dubnový den více práce než obvykle. Vítr, sucho, nevhodně vybrané místo. To všechno zvyšuje rizika rozšíření požáru. Hasiči proto apelují na všechny, kteří hodlají zažehnout vatry: „Buďte opatrní!“

„Připravte si jen tak velké ohniště, jaké dokážete zvládnout. Při stavění vatry dejte pozor, aby byla polena poskládána do stabilní pyramidy. Jinak se může zhroutit do okolí a někoho popálit nebo způsobit požár,“ poznamenala mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková.

Nepodceňujte ani výběr místa. Mělo by být vzdáleno minimálně 50 metrů od okraje lesa a na dostatečný odstup pamatujte i od obytných nebo budov. Ohniště pak bezpečně oddělte od okolí kameny nebo pískem. Ideálním místem pro vytvoření ohniště je hliněný podklad dostatečně vzdálený od hořlavých materiálů.

Pálení čarodějní nezaměstnává jen hasiče, ale také zdravotníky. Kombinace alkoholu a ohně se vymkla komtrole na nejednom pálení. „Při pálení ohňů by měla být také neustále přítomna alespoň jedna osoba starší osmnácti let. Pokud z hlediska požární bezpečnosti zanedbají rodiče nad svými ratolestmi dohled, mohou dostat pokutu až do výše 25 tisíc korun,“ dodala Štrauchová.

Po skončení pálení ohniště uhaste a přesvědčte se, že nemůže dojít k vznícení. I ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky, které může vítr znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí. V období sucha se může na rizikových místech oheň znovu rozhořet i za několik dní po ukončení pálení.

Štítky čarodějnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Buďte opatrní, nabádají hasiči před pálením čarodějnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.