Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turnov chce obnovit farmářské trhy. Žádají si je místní

Do Turnova by se po čtyřleté přestávce měly vrátit farmářské trhy. Jejich obnovení požadují obyvatelé, vedení radnice proto začalo jednat se dvěma organizátory. Trhy na náměstí byly naposledy 29. dubna 2011, pak se měly přesunout na autobusové nádraží, ale zájem mezi farmáři už nebyl.

O přesunu rozhodlo tehdy těsnou většinou zastupitelstvo na nátlak místních obchodníků. Trhy na náměstí v Turnově měly letitou tradici. Už v první polovině 20. století se tam konaly pravidelně velké zemědělské a řemeslnické trhy. Až do 80. let pak byli lidé zvyklí chodit na Mariánské náměstí, kam se sjížděli pěstitelé s nabídkou ovoce a zeleniny. Na tuto tradici se radnice pokusila v květnu 2010 navázat zřízením farmářských trhů. Na náměstí pravidelně nabízelo své zboží pět až sedm firem. Největší zájem byl o produkci krůtí farmy a soukromého řeznictví. Právě to bylo trnem v oku místním živnostníkům, a tak trhy vydržely jen rok.

Teď by se ale měli trhovci na náměstí vrátit a radnice věří, že i ve větším počtu. "Rádi bychom to dali dohromady ještě v květnu, co nejdřív se nám to podaří. Měly by být na té půlce náměstí, která je blíž k radnici," řekl Tomáš Hocke (Nezávislý blok - SNK). Trhy by měly být jednou týdně, v sobotu dopoledne.

Zájem o jejich pořádání mají Pojizerské farmářské trhy, které pořádají trhy například v Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti nebo Benátkách nad Jizerou a také K-trhy, pořádající trhy ve Vrchlabí, Hořicích nebo Chlumci nad Cidlinou. "Chceme, aby to byly především trhy, kde půjde o zeleninu, maso a další produkty místních farem a pěstitelů," uvedl Hocke.

Starosta byl jedním z těch, kdo trhy před několika lety z náměstí vyhnali. "Měl jsem problém hlavně s krabicemi, auty a estetikou trhů, tentokrát se to snad podaří udělat lépe," řekl. Radnice podle něj nabízí náměstí pro trhy za symbolickou cenu, velký důraz při výběru organizátora ale klade právě na estetiku - aby stánky byly stejné a barevně sladěné. "Mysleli jsme si, že využijeme stánky, které používáme při staročeských a vánočních trzích, jsou ale malé, a tak jsme se toho museli vzdát," dodal starosta. Zastupitelé záměr podpořili, pro obnovení trhů hlasovalo 24 z 27 městských zastupitelů.

Zdroj: ČTK

Štítky Turnov, farmářský trh, radnice, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov chce obnovit farmářské trhy. Žádají si je místní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.