Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonné v Podještědí si připomene svatořečení sv. Zdislavy

Jablonné v Podještědí si připomene 20 let od svatořečení svaté Zdislavy. Světice, která je už více než 760 let po smrti, je patronkou rodiny, litoměřické diecéze a také Libereckého kraje. Zasloužila se o vznik dominikánského kláštera a baziliky a také o rozvoj celého regionu.

Kanonizaci si věřící připomenou ve čtvrtek 21. května na slavnostní mši. Zahájena bude i výstava, která představí nejen světici, ale také vše co kanonizaci předcházelo a provázelo. Novinářům to dnes řekla Barbora Spalová z Centra svaté Zdislavy, který výstavu připravuje.

Zdislava z Lemberka proslula především pomocí nemocným a potřebným. Narodila se kolem roku 1220 na hradě Křižanov u Brna. Její otec Přibyslav patřil mezi přední moravské šlechtice první poloviny 13. století. Jako zhruba patnáctiletá se Zdislava provdala za českého velmože Havla z Markvartic a přestěhovala se na jím vybudovaný hrad Lemberk u Jablonného v Podještědí, kde napomohla vzniku dominikánského kláštera a založila špitál. Široko daleko proslula skutky milosrdenství, dobročinností a křesťanské lásky k bližnímu i svým léčitelským umem. Zemřela roku 1252.

Zdislava byla blahořečena v Římě roku 1907. V roce 1995 ji v Olomouci prohlásil za svatou papež Jan Pavel II. a o pět let později ji vyhlásil patronkou rodiny. Už dávno předtím se na ni ale lidé obraceli s prosbami o pomoc v nemoci, hledali u ní útěchu i sílu. "Jsem přesvědčen o tom, že přes všechny ctnosti a přes to, čím je svatá Zdislava známa - jako ta, která léčí a na jejíž přímluvu se lidé uzdravují, ta, která pomáhá chudým, že největší její význam spočívá v tom, že byla věrnou manželkou a obětavou matkou. To je to hlavní poselství svaté Zdislavy pro naši dobu, která prožívá krizi manželství a rodiny," řekl děkan Pavel Mayer.

Oslavy 20 let od svatořečení Zdislavy se neomezí na jediný den. Po celý rok se budou konat poutní mše, na které se tradičně sjíždějí věřící nejen z českých zemí, ale i ze sousedního Německa a Polska. Odkazem svaté Zdislavy se bude zabývat i seminář 27. května, jehož tématem bude právě vztah rodiny a současné společnosti. Už od začátku května je veřejnosti otevřena bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném a připraveny jsou i komentované prohlídky pro věřící i turisty.

Také Liberecký kraj se rozhodl oslavy 20 let od svatořečení své patronky podpořit. "Shodli jsme se na tom, že asi nejvíc viditelnou opravu potřebuje altánek nad pramenem svaté Zdislavy. Město má připravenou opravu a rada kraje teď schválila 100.000 korun na podporu této opravy," řekl dnes hejtman Martin Půta (STAN). Kraj tak zaplatí zhruba polovinu nákladů na opravu altánu nad léčivým pramenem. K výročí kanonizace se však oprava nestihne. "Udělá se to po pouti, někdy v červnu, do léta by to mělo být hotové. Nová pravidla o dotacích vše zdržela," vysvětlil hejtman.

Zdroj: ČTK

Štítky Zdislava, Jablonné v Podještědí, rodina, Liberecký kraj, oprava, Lemberk, Jan Pavel II., Brno, Pavel Mayer, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonné v Podještědí si připomene svatořečení sv. Zdislavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.