Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V nejstarší expozici liberecké zoo je umělý lední medvěd

Do nejstarší dochované expozice liberecké zoo se dnes po půl století symbolicky vrátil lední medvěd, i když jen v neživé formě. Na modelu v životní velikosti a historických fotografiích zoo demonstruje, jak se náhled na chov zvířat za uplynulá desetiletí výrazně změnil. Novinářům to dnes řekl ředitel zahrady David Nejedlo.

"Expozice umožní návštěvníkům vnímat znatelný vývoj zoologických zahrad i jejich ideovou proměnu z exhibičních zvěřinců na důležitá chovná zařízení s přesahem svých činností ke vzdělávání, osvětě či do programů na záchranu fauny ve volné přírodě," uvedl ředitel.

Liberec choval pár mohutných polárních šelem mezi lety 1956 až 1965. Dva lední medvědi s délkou těla kolem 2,5 metru obývali půlkruhový betonový příkop o poloměru kolem čtyř metrů. "Z dnešního chovatelského pohledu se zdá tento fakt neskutečný, až absurdní. Vždyť podle současných měřítek nebyla stoprocentně vyhovující ani pro posledního z obyvatel této ubikace - dikobraza srstnatonosého, který zde žil až do letošního předjaří," uvedl mluvčí zahrady Jan Kubánek.

Zahrada neplánuje, že by se v dohledné době pokoušela chov ledních medvědů obnovit. "Na takto velkou a na chov náročnou šelmu nemáme místa," konstatoval mluvčí. Medvědí expozice by dnes musela být minimálně skoro desetinásobně větší než býval betonový příkop. K expozici by navíc zoo musela vybudovat vnitřní ubikaci a bazén.

Využití pro běžný chov zvířat zřejmě do budoucnosti nebude mít ani bývalá medvědí expozice. "Plánujeme ji právě s tímto modelem medvěda pojmout jako historickou, prezentující vývoj zoologických zahrad," konstatoval Kubánek. Půlkruhový betonový příkop v dolní části zoo bez zásadních proměn fungoval od roku 1922. Vytvořen byl původně pro chov medvědů malajských.

Liberecká zoo vznikla v roce 1919 a je nejstarší v zemi. Letos chce návštěvníky lákat také na výpravu do hluboké historie planety. Na ploše 600 metrů čtvrtečních rozmístí kolekci dvou desítek modelů zvířat doby ledové. Zahrada patří mezi nejnavštěvovanější místa v Libereckém kraji. Loni si ji prohlédlo 332.525 lidí, o 2776 více než v roce 2013. Liberecká zoo chová kolem 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, lachtani, sloni a šimpanzi.

Zdroj: ČTK

Štítky medvěd lední, zahrada, Liberec, zoologická zahrada, doba ledová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nejstarší expozici liberecké zoo je umělý lední medvěd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.