Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonecké asistenty strážníků z velké části zaplatí stát

Jablonec nad Nisou získal z ministerstva vnitra dotaci na dva asistenty prevence kriminality. Už od 1. července by měli pomoci městským strážníkům řešit problémy v rizikových lokalitách. Radnice vyhlásila výběrové řízení, zájemci se mohou hlásit do 29. května.

Zatím jich přišlo pět, z toho jedna žena. Asistent by měl pocházet z Jablonce, nejlépe z nějaké vyloučené lokality a měl by být občany, kteří tam žijí, nějakým způsobem uznávaný.

Asistenti prevence kriminality budou zaměstnanci města a budou pracovně zařazeni do městské policie. "Budou působit v kriminálně rizikových lokalitách. Jejich úkolem bude navázat a udržovat kontakt s obyvateli, pomáhat lidem řešit problémy a v neposlední řadě také spolupracovat s neziskovými organizacemi v rámci mimoškolních aktivit dětí," vysvětlil ředitel městských strážníků. Uvítal by, kdyby jedním z asistentů byla žena. "Protože k dětem a rodinám má žena podstatně blíž než ten muž," vysvětlil ředitel Městské policie v Jablonci Luboš Raisner.

Uchazeč o pozici asistenta by měl mít přehled o bezpečnostních rizicích města. Asistenti prevence kriminality budou podřízeni mentorovi - zkušenému strážníkovi městské policie, který bude jejich práci dozorovat, ale také bude asistentům partnerem při řešení praktických situací. Jde o pilotní projekt, který bude ukončen 31. prosince. Celkem včetně mezd a nákladů na vybavení a proškolení asistentů přijde na 307 tisíc korun, z toho 80 procent dalo ministerstvo.

Asistenti prevence kriminality nejsou jedinými pomocníky městské policie v Jablonci. Od začátku května pomáhají strážníkům také dlouhodobě nezaměstnaní z veřejně prospěšných prací. Dohlížejí na bezpečnost dětí při cestě do škol, zatím hlídají přechody u pěti základních škol. Proškolení pracovníci v čepicích a reflexních vestách s nápisem "ŠKOLA asistent MP" jsou vybaveni terčíkem k zastavování vozidel. "Zatím jde o zkušební provoz, pokud se osvědčí, předpokládáme rozšíření počtu asistentů," dodal Raisner.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, prevence kriminality, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké asistenty strážníků z velké části zaplatí stát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.