Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Turnově vznikla naučná stezka zaměřená na vodárenství

V Turnově vznikla naučná stezka, která propaguje vodárenské řemeslo. Seznámit má zejména školáky s principy fungování vodárenství ve městě. Novináře o tom informoval předseda Rady Vodohospodářského sdružení (VHS) Turnov Milan Hejduk.

"Zjišťovali jsme u větších dětí a mládeže, jestli vědí, jak se pitná voda dostává k nim domů a jak je řešen kanalizační systém po městě. Moc správných odpovědí jsme však nezaznamenali, protože celková informovanost dětí i většiny dospělých je mizivá. Proto jsme si řekli, že vedle investičních akcí a provozování vodovodů a kanalizací musíme také propagovat celý obor a pokusit se zejména děti i trošku vzdělávat," uvedl. Stezku lemují tabule s informacemi z historie a současnosti vodárenství. Kdo zodpoví správně 16 otázek vědomostní soutěže, může vyhrát cenu. VHS Turnov jednou za čtvrt roku ze správných odpovědí vylosuje výherce.

Výchozí bod šestikilometrové naučné stezky je u mateřské školy ve Zborovské ulici, odkud vede přes Károvsko podél Jizery k čerpací stanici pitné vody v Dolánkách a poté pod hruborohozeckým zámkem zpět do Turnova až k sídlu pracoviště Severočeských vodovodů a kanalizací na Kotlerově nábřeží. Na trase jsou i Šlejférenské prameny, kudy vedla jedna s vycházkových tras na počátku minulého století. "Je to krásná vycházka do blízkého okolí města. Je velmi pravděpodobné, že třeba u Šlejférenských pramenů bylo jen velmi málo obyvatel města a většina lidí vůbec netuší, kde je hledat. Přitom jsou pro život Turnova strategicky důležité," řekl starosta Tomáš Hocke.

VHS Turnov sdružuje šest měst a 14 obcí ze Semilska a dvě z Jablonecka, Líšný a Malou Skálu. Aktuálně největší investicí je oprava kanalizace a vodovodů v Rovensku pod Troskami za 140 milionů korun. V Turnově v nejbližší době začne výstavba nového vodovodu ze Sobotecké ulice do Maškovy zahrady a oprav se dočká vodovod na Výšince či kanalizace a vodovod ve Sportovní ulici na sídlišti u nádraží. Pro příští roky se připravují ve městě velmi nákladné investice - oprava čerpací stanice pitné vody v Nudvojovicích, rekonstrukce sítí v horní části Nádražní ulice, výměna vodovodu v průmyslové zóně Vesecko a modernizace čistírny odpadních vod.

Zdroj: ČTK

Štítky Turnov, naučná stezka, Milan Hejduk, kanalizace, pitná voda, Tomáš Hocke, Jizera, Dolánky u Turnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově vznikla naučná stezka zaměřená na vodárenství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.