Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec je blízko dohodě s Eltodem, ušetřit má přes 100 milionů

Liberec je blízko mimosoudní dohodě s firmou Eltodo-Citelum ohledně správy veřejného osvětlení a světelné signalizace. Smír dojednaný vedením města musí ještě schválit zastupitelstvo. Městu by dohoda měla přinést lepší kontrolu nad systémem a úsporu zhruba 106 milionů korun.

Novinářům to dnes řekl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Pro firmu smír znamená, že se bude moci o veřejné osvětlení v Liberci starat minimálně do roku 2021.

Liberec uzavřel s Eltodem patnáctiletou smlouvu na modernizaci a správu veřejného osvětlení a světelné signalizace v roce 2006. Ve sporu jsou od začátku roku 2013, kdy Liberec od smlouvy odstoupil s odůvodněním, že Eltodo ji opakovaně porušovalo. Správou osvětlení a semaforů pověřila radnice technické služby a Eltodu přestala platit. Firma s výpovědí nesouhlasila a napadla ji soudně, rozsudek zatím nepadl.

"Ve věci dlouhotrvajícího soudního sporu mezi naší společností a městem Liberec jsme společně našli řešení, které by mohlo vleklé soudní jednání ukončit. V současné době probíhají závěrečné fáze procesu, jehož snahou je oboustranný smír mimosoudní cestou," uvedla mluvčí Eltoda Dana Crkvová.

Korytář považuje dojednané podmínky za prospěšné pro město. "Dá se říci, že smluvní vztah je nastaven korektně, to znamená že město je tady v pozici zákazníka, který dostane za dobrou cenu služby, které chce a které si může zkontrolovat," řekl. Liberec by měl mít podle něj lepší dohled nad správou celého systému a především ušetří peníze. Dle původní smlouvy měla firma za roky 2006 až 2021 dostat od města celkem 839 milionů korun, na základě nyní dojednané dohody by to mělo být o 106 milionů méně. Podle Korytáře jsou v úspoře započítané i náklady z období sporu. Liberec by měl Eltodu až do skončení kontraktu ročně platit kolem 56 milionů korun, a to nejen za správu, ale i provedené investice.

Předchozí vedení města považovalo zakázku s Eltodem za nevýhodnou, ročně chtělo dávat do správy, údržby a obnovy veřejného osvětlení maximálně 35 milionů korun. V posledním roce smlouvy před výpovědí zaplatil magistrát Eltodu bez daně 54 milionů korun. Eltodo ale upozorňuje, že 20 milionů z toho byla splátka předchozích investic. Podle smlouvy mělo Eltodo do roku 2021 investovat do modernizace osvětlení a křižovatek 169 milionů korun. Firma tvrdí, že do výpovědi smlouvy investovala 112 milionů korun. Většinu z toho Liberec zatím Eltodu nezaplatil.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, Eltodo, veřejné osvětlení, radnice, Jan Korytář, výpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec je blízko dohodě s Eltodem, ušetřit má přes 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.