Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici nedoporučují koupání na dvou místech v kraji

Hygienici v Libereckém kraji nedoporučují koupání na koupalištích v Zákupech na Českolipsku a Chrastavě u Liberce. Mírně zhoršená je kvalita vody v Harcovské přehradě v Liberci. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.


V Zákupech laboratorní rozbory prokázaly cerkárie, tedy larvy motolice. Ty se zavrtávají lidem do kůže a vyvolávají svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Vylučování cerkárií bylo prokázáno skoro u poloviny vyšetřených plžů, už pět procent znamená významné riziko vzniku cerkáriové dermatitidy.

Chrastavské koupaliště má problém s výskytem bakterií, které indikují fekální znečištění. Může to způsobit vyrážky, zvracení a průjem. Aktuální rozbory jsou sice dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém s bakteriemi E.coli a enterokoky je dlouhodobý. Chrastavské koupaliště patří mezi ta, u nichž se kvalita vody stanovuje z rozborů za poslední čtyři roky. Špatné výsledky u chrastavského koupaliště z minulých let souvisí se záplavami z roku 2010 a odstraňováním škod na Vítkovském potoce, z něhož je koupaliště napájeno.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách, z toho 14 je betonových nádrží a pět koupališť, která jsou napojena na zdroje pitné vody a podmínky pro ně jsou přísnější. Většina umělých koupališť v kraji zatím není v provozu. Ke koupání ani neláká počasí. O víkendu má být polojasno až oblačno s přeháňkami.

Zdroj: ČTK

Štítky koupání, Liberec, koupaliště, Zákupy, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, okres Česká Lípa, Chrastava, Vodní nádrž Harcov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici nedoporučují koupání na dvou místech v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.