Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hazard v Jablonci? Zastupitelé ho povolili na třech místech

Zastupitelé Jablonce nad Nisou dnes povolili hazardní hry na třech místech v pětačtyřicetitisícovém městě. Novelou tak zrušili vyhlášku, která od letošního 1. ledna v Jablonci hazard zcela zakázala. Dnešní změnu kritizovala část opozice i občanské sdružení Jablonec bez hazardu.

"Je to stěží vídaný jev, po republice se brojí proti hazardu a vy ho chcete povolit," řekl zastupitelům za sdružení Jakub Strnad.

Vyhlášku zakazující provoz veškerých hracích automatů a videoloterijních terminálů schválilo jablonecké zastupitelstvo už v prosinci 2011. Herny získaly odklad do 1. ledna 2015. Přechodné období stanovilo město s ohledem na provozovatele, kteří museli do vybavení investovat, a na majitele nemovitostí, kteří hernám pronajímali prostory.

Změnu postoje vedení radnice nyní zdůvodňuje tím, že nulová tolerance není dobré řešení, povede jen k obcházení zákona. "Je to ověřeno po celé republice," řekl primátor Petr Beitl (ODS). Podle něj by ideálním řešením byla schválená legislativa, na chybějící zákony upravující loterie a hry a financování sportu čekají města už několik let. "Vybíráme nyní nejméně škodlivé řešení," řekl primátor.

Novela povoluje provozování hazardních her na třech adresách v ulicích Pražská, Lidická a Rýnovická. Podmínkou k činnosti bude pro provozovny získání statutu kasina, povolení vydává ministerstvo financí. Pro vstup do herny tak bude nutná registrace hráčů, uvnitř bude kamerový systém. Radnice si od toho slibuje, že v kasinech nebudou peníze prohrávat lidé závislí na dávkách. Opoziční zastupitel Jakub Macek (Změna pro Jablonec) si ale nemyslí, že to je řešení, které by zabránilo vniku nelegálních heren. "Chcete regulovat negativní vlivy, které jsou ale navázané na sociálně slabé. Kam budou chodit hrát oni," poukázal.

Peníze získané z hazardu chce město použít na financování řady obecně prospěšných aktivit v oblasti sportu, kultury a volného času. Loni Jablonec na výnosech z hazardu získal 25 milionů korun, z toho přínos ze dvou kasin byl devět milionů korun. Za první čtvrtletí letošního roku radnice získala 4,2 milionu, loni to bylo o dva miliony korun víc. Ne všechny herny ve městě totiž na začátku roku skončily. Většina měla hrací přístroje, které povolovalo jak město, tak i ministerstvo financí a správní řízení na odebrání licence u řady z nich ještě neskončila. Na konci loňského prosince byly výherní automaty ve městě ve 47 hernách.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, hazardní hra, herna, Jakub Strnad, kasino, Petr Beitl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hazard v Jablonci? Zastupitelé ho povolili na třech místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.