Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Azylový dům v Jablonci se zřejmě prodraží o několik milionů

Nový azylový dům v ulici Za Plynárnou v Jablonci nad Nisou se kvůli problémům se statikou prodraží zřejmě až o čtyři miliony korun. Původně měla rekonstrukce starého domu stát zhruba 15 milionů korun. Při kontrolním dnu na stavbě to řekl vedoucí odboru územního a hospodářského rozvoje jabloneckého magistrátu Otakar Kypta.

Podle náměstka jabloneckého primátora Miloše Veleho (ODS) začaly problémy azylového domu už při přípravě projektu. Zakázka ukázala, že nejlevnější firma nemusí být vždy nejlepší. "Vysoutěžili jsme projektantskou firmu, která ale nebyla v podobných rekonstrukcích příliš zdatná. Našly se tam neshody ve výkazech a hlavně podcenili statiku. Neudělali statický průzkum, a když jsme začali rekonstrukci, tak jsme zjistili, že se musí udělat spousta zajišťovacích prací, s nimiž se nepočítalo," řekl Vele.

Radnice původně chtěla objekt pro potřeby azylového domu jen opravit, plánovala, že do něj investuje asi devět milionů korun. Průzkum ale ukázal, že objekt je napaden dřevokaznými houbami a potřebuje kompletní rekonstrukci. Stavba tak přijde na dvojnásobek. Zhruba 11 milionů korun ale získala radnice z Regionálního operačního programu (ROP). "Musíme to mít hotové do 30. srpna a do konce září odstranit všechny vady a nedodělky, do 15. října pak musíme vyúčtovat dotaci," řekl Kypta. Radnice žádala o prodloužení termínu kvůli problémům se statikou, ale neuspěla.

Azylový dům slouží v Jablonci od roku 1997 a provozuje ho občanské sdružení Naděje v objektu v Podhorské ulici. V současné době už má ale malou kapacitu. Problematické je i přijímání klientů s omezenou schopností pohybu a starších lidí, protože objekt není bezbariérový. V kritickém stavu je zázemí pro sociální pracovníky, klientům není možné prát, protože objekt nemá prostory pro pračku ani pro sušení prádla. Kapacitně nestačí ani kuchyně. Rekonstrukci však není možné udělat za provozu. I to byl důvod, proč se radnice rozhodla pro jiný, větší objekt.

V Jablonci je podle průzkumů kolem 250 bezdomovců, ne všichni ale služeb azylového domu využívají. Nyní má azylový dům 20 lůžek v noclehárně a dalších 30 klientů pojme denní nízkoprahové centrum. "Za Plynárnou je možné zvýšit kapacitu vždy o pět míst v azylovém domě, v noclehárně i denním centru, vybudovat prádelnu, kuchyni, kompletní bezbariérový přístup a kvalitnější zázemí pro sociální pracovníky," řekl již dříve náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Do nového by se měl azylový dům přestěhovat zřejmě na konci letošního roku.

Zdroj: ČTK

Štítky azylový dům, Jablonec nad Nisou, rekonstrukce, Miloš Vele, ODS, Lukáš Pleticha, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Azylový dům v Jablonci se zřejmě prodraží o několik milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.