Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici nedoporučují koupání na dvou místech v kraji

Hygienici v Libereckém kraji stále nedoporučují koupání na koupalištích v Zákupech a Chrastavě. Zhoršená je voda v Máchově jezeře, kde odběry vody na všech plážích ukázaly zvýšený výskyt toxických sinic. Citliví jedinci, jako jsou malé děti, těhotné ženy nebo alergici, by se proto měli po koupání osprchovat.

V Chrastavě mají problém s výskytem bakterií, které naznačují fekální znečištění. Aktuální rozbory jsou sice dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém s bakteriemi E.coli a enterokoky je dlouhodobý. Chrastavské koupaliště patří mezi ta, u nichž se kvalita vody stanovuje z rozborů za poslední čtyři roky.

V Zákupech ukázaly na počátku června laboratorní rozbory výskyt nebezpečných cerkárií, které se zavrtávají lidem do kůže. Vyvolávají svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Situace se tam zatím nezlepšila.

Také zvýšený výskyt sinic v Máchově jezeře se zatím nemění, v posledních letech ale není ničím výjimečným. Odborníci předpokládali, že jezeru pomůže loňské vypouštění. Vody v jezeře je ale zatím málo a rychleji se ohřívá, což sinicím svědčí.

"Voda přibývá, jde to ale pomalu, protože tady vůbec neprší, voda má aktuálně 24,2 stupně," řekl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje zdejší pláže a také lodní dopravu. Kvůli nedostatku vody zatím podle něj nebylo možné pustit lodě na vodu. "Přicházíme o peníze, budeme rádi, když vyplujeme kolem 15. července," dodal.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách. Na většině míst je voda dobrá, ještě přehrada Harcov v Liberci má mírně zhoršenou kvalitu vody, ta je ale jen zakalená a žádné nebezpečí podle hygieniků nehrozí.

Zdroj: ČTK

Štítky koupání, Chrastava, Liberecký kraj, Zákupy, Máchovo jezero, Regata Máchovo jezero, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici nedoporučují koupání na dvou místech v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.