Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Česku dnes vystoupá teplota až na 37 stupňů

Až na 37 stupňů Celsia dnes zřejmě vystoupá teplota v Česku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zasáhnou velmi vysoké teploty celou zemi. Navíc hrozí na západě Čech silné bouřky a v některých krajích pravděpodobně potrvá smogová situace kvůli vyšší koncentraci přízemního ozonu.

V pátek i sobotu padaly v Česku teplotní rekordy. Nejtepleji bylo stejně jako v pátek v Doksanech na Litoměřicku, kde se rtuť v teploměru zastavila na 36,5 stupně. Například v Dobřichovicích u Prahy a v Brandýse nad Labem meteorologové v sobotu shodně zaznamenali 35,9 stupně Celsia. Dnešek pravděpodobně nebude výjimkou, podle sobotní výstrahy ČHMÚ teploty vystoupají na 33 až 37 stupňů. Do dnešních 23:00 rovněž platí pro Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj výstraha před bouřkami, které podle meteorologů mohou přinést přívalové deště, kroupy a nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

V Praze a Středočeském a Ústeckém kraji byla také v sobotu vyhlášena smogová situace, která podle ČHMÚ potrvá i dnes. Důvodem je vyšší koncentrace troposférického, tedy přízemního ozonu v ovzduší. Ozon dráždí dýchací cesty, takže by se měli lidé s chronickými dýchacími potížemi, ale i starší lidé a děti vyhnout venku větší fyzické zátěži.

Vysoké teploty mají první oběť v Libereckém kraji.V Jizerských horách včera zemřel starší muž po kolapsu způsobeném fyzickou námahou v tropických teplotách. Informovala o tom mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Moravcová.

V horách na Jizerce zasahovala letecká záchranná služba po poledni. "Muž ve věku přes devadesát let měl po fyzické námaze kolaps s následnou zástavou srdce. Zemřel po resuscitaci," uvedla mluvčí.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Český hydrometeorologický ústav, Praha, Ústecký kraj, okres Litoměřice, Dobřichovice, Doksany, Brandýs nad Labem, Jizerské hory, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku dnes vystoupá teplota až na 37 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.