Liberecký kraj připravil na srpen kurz vaření pro kuchaře ze školních jídelen. Budou se učit, jak atraktivně zpracovat i nepopulární suroviny, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem, jako jsou třeba ryby, luštěniny nebo brokolice. Kurz se uskuteční 20. srpna a měl by být pro kuchaře a vedoucí školních jídelen hlavně inspirací.
Kontroly České školní inspekce v minulém školním roce odhalily, že některé školní jídelny nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Situace se ale zlepšuje. Třeba město Liberec se zdravému stravování ve školních jídelnách věnuje už druhé volební období. Letos připravil magistrát workshop o zdravém stravování a vedle ídelen se radnice zaměřila i na nápojové a jídelní automaty ve školách a také na sortiment, který nabízejí školní kantýny.
Také Liberecký kraj si uvědomuje, jak důležité je pro děti zdravé stravování. Kurz je určen všem, kdo mají zájem vařit pro děti jinak a zajímavěji. "Účastníci kurzu budou společně se zkušeným šéfkuchařem připravovat polévku, dva hlavní chody a dezert. Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby," vysvětlila Eva Martinková z krajského odboru školství.
Na kurzu se účastníci naučí vybírat kvalitní a vhodné suroviny, zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky. Vše atraktivně a navíc v rámci norem, které pro školní stravování platí. "Kurz povedou kuchaři, kteří mají zkušenosti s přípravou pokrmů pro děti a znají problematiku školního stravování. Na místě budou moci účastníci pohovořit také s nutričním terapeutem a dozvědí se od něj různá doporučení o pestrosti stravy pro dětského strávníka. Navíc si všichni zúčastnění odnesou z kurzu i sešit receptů," dodala Martinková.
Kurz je zdarma a zájemci se mohou už teď hlásit na webu www.edulk.cz.
Zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.