Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Jablonci skončila další úprava sídliště na Žižkově Vrchu

V Jablonci nad Nisou skončily práce na dalším z projektů obnovy sídliště na Žižkově Vrchu. Díky dotaci z evropských fondů opravilo město v oblasti Řetízkové ulice silnice, chodníky a cesty pro pěší. Přibyla i nová parkovací místa, hřiště a osvětlení. Právě dokončený projekt přišel na 21 milionů korun, z toho zhruba 16 milionů uhradila EU.

Vlastní stavba začala už loni v dubnu. "Během dvou etap se opravovaly komunikace a chodníky, cesty pro pěší, vznikala a rozšiřovala se parkovací a kontejnerová stání. Sídliště má nová dětská a víceúčelová hřiště, osvětlení, odvodnění. Některé cesty se propojily, opravila se schodiště včetně zábradlí. Doplnily se lavičky a odpadkové koše," vyjmenoval náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Stavbě musela ustoupit i část zeleně. "Ta zbylá byla ošetřena, vykácená byla nahrazena novou a navíc byly dosázeny téměř tři stovky nových keřů a záhony s trvalkami," dodal náměstek. Rekonstrukcí podle něj prošla i točna městské dopravy.

Ačkoli v rámci projektu přibyla v lokalitě nová parkovací místa, někteří místní si stěžují na jejich úbytek. "Je to tím, že dříve byli lidé zvyklí parkovat v zeleni. Tím, že se nyní vše narovnalo, v zeleni se už parkovat nedá a zdánlivě míst ubylo," vysvětlil Pleticha. Nedostatek parkovacích míst je podle něj obecný problém všech měst, a starých sídlišť zvlášť. S tím, že každá domácnost bude mít jedno i dvě auta, se při jejich výstavbě nepočítalo. "Nové parkování můžeme zřizovat pouze na místech, která město vlastní, pak je to ale většinou na úkor sídlištní zeleně," dodal Pleticha. Zelené plochy ale lidé na sídlištích vždy brání.

V těchto dnech probíhá závěrečné vyúčtování celého projektu a kontrola poskytovatele dotace. Obdobné projekty, Obytný soubor Nová Pasířská a Rekonstrukce komunikací, chodníků a výstavba kontejnerových stání zahrnujících například vnitroblok ulic Liberecká, Lípová a Budovatelů, ulici Na Výšině a další, pokračují až do září.

Pro Integrovaný program rozvoje města Žižkův Vrch bylo k dispozici 4,4 milionu eur (119 milionů Kč), zhruba 40 procent bylo určeno na revitalizaci panelových domů, větší část peněz směřovala na opravy a rekonstrukce veřejného prostoru. "V těchto dnech probíhá závěrečné vyúčtování celého projektu a kontrola poskytovatele dotace," řekla Hozová. Přesto se v lokalitě stále pracuje. Až v září mají být dokončeny projekty v Obytném souboru Nová Pasířská, na Rekonstrukci komunikací, chodníků a výstavbě kontejnerových stání ve vnitrobloku ulic Liberecká, Lípová a Budovatelů nebo Na Výšině.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, projekt, sídliště, Žižkov, chodník, Evropská unie, Lukáš Pleticha, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci skončila další úprava sídliště na Žižkově Vrchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.