Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavební výroba v Libereckém kraji začala opět růst

Stavební výroba v Libereckém kraji začala opět růst. Za první čtvrtletí letošního roku odvedly stavební firmy s více než 50 zaměstnanci práci za 607 milionů korun, to představuje meziroční nárůst bezmála o čtvrtinu. Růst stavební výroby zaznamenal Český statistický úřad (ČSÚ) ve všech krajích s výjimkou Jihočeského, Karlovarského a Olomouckého, kde stavební výroba meziročně klesla. Celkově v prvním čtvrtletí stavební výroba v Česku stoupla o více než 12 procent na 23,4 miliardy korun.

Liberecký kraj je podhorskou oblastí, kde stavební sezona začíná většinou až koncem března, proto je vždy objem stavebních prací od ledna do března minimální. V kraji se v letošním roce investují stamiliony hlavně do komunikací, jen Liberecký kraj investuje letos do silnic druhé a třetí třídy 1,4 miliardy korun. Stamiliony dává Správa železniční dopravní cesty do oprav tratí, další desítky milionů jdou na opravy a modernizace vodovodů, kanalizací a úpraven vody.

Oživení průmyslové výroby, zejména v automobilovém průmyslu, přineslo nové investice i v této oblasti. Téměř 400 milionů korun investuje do rozšíření svého závodu v Liberci výrobce klimatizací Denso Manufacturing Czech. Kapacita závodu už nestačí poptávce. K největším projektům, které začínají v těchto dnech, je výstavba nákupní galerie s podzemními garážemi Central Jablonec. Projekt za stamiliony vznikne na místě obchodního domu Jabloň v centru města.

Růst výstavby se projevil vyšším počtem zaměstnanců ve stavebnictví, i když meziroční přírůstek není nijak výrazný. V prvním čtvrtletí zaměstnávaly stavební firmy v kraji 1558 lidí, o necelá dvě procenta víc než před rokem. Stavbaři si zároveň polepšili, průměrná mzda vzrostla o 2,7 procenta na 25.310 korun. Mzdy ve stavebnictví byly o 1798 korun vyšší než průměrná mzda v kraji, ta v prvním čtvrtletí dosahovala jen 23.512 korun. V celostátním měřítku jsou ale mzdy stavbařů ještě výrazně vyšší - v průměru dosáhly za první tři měsíce roku 28.280 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky výroba, Liberecký kraj, Český statistický úřad, Česko, Jihočeský kraj, Karlovarský kraj, Olomoucký kraj, Správa železniční dopravní cesty, DENSO MANUFACTURING CZECH, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební výroba v Libereckém kraji začala opět růst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.