Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sídlo zkrachovalé firmy, která vybudovala průmyslové zóny v Liberci, se prodalo za 18 milionů

Bývalé sídlo zkrachovalé liberecké společnosti Investorsko inženýrská se dnes prodalo v dražbě za 18,3 milionu korun. Vyvolávací cena luxusní vily z přelomu 19. a 20. století nedaleko Severočeského muzea v Liberci byla 14,9 milionu korun. Na zaplacení má kupec 60 dnů.

"S výsledkem jsme spokojeni. Dražby se zúčastnili více než tři zájemci," uvedl Petr Vácha, člen správní rady společnosti Naxos, která areál dražila. Hodnotu vily na pozemku o rozloze více než 2000 metrů čtverečních znalec odhadl na 20 milionů korun.

Akciová společnost Investorsko inženýrská vybudovala v Liberci obě průmyslové zóny Jih a Sever. Podnik ještě v roce 2009 vykázal více než půlmiliardové tržby, od letošního ledna je však v konkurzu. Podle insolvenčního rejstříku dluží věřitelům více než 410 milionů korun. Své pohledávky přihlásilo v insolvenčním řízení 41 věřitelů, jejich šance na uspokojení jsou ale podle insolvenční správkyně malé. Z majetku firmy kromě vily mnoho nezůstalo.

Ještě před sedmi lety byla Investorsko inženýrská úspěšným prosperujícím podnikem, její obrat se v letech 2006 až 2009 pohyboval od 401 do 563 milionů korun, hospodaření bylo vysoce ziskové. Nejvyšší zisk, bezmála 118 milionů korun, vytvořila firma v roce 2008. V letech 2010 a 2011 se ale hospodaření propadlo, obrat klesl na desetinu, firma se propadla do ztrát. V dalších letech se začaly množit exekuce, opakovaly se návrhy věřitelů na prohlášení konkurzu. Soud však konkurz na firmu prohlásil až letos v lednu a v březnu dovolil ukončit její podnikání.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, vila, Severočeské muzeum v Liberci, Naxos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sídlo zkrachovalé firmy, která vybudovala průmyslové zóny v Liberci, se prodalo za 18 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.