Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecký kraj po devíti dnech odvolal zákaz rozdělávání ohňů

Liberecký kraj dnes ráno v 08:00 odvolal zákaz rozdělávání ohňů a kouření v přírodě, který vyhlásil 10. srpna kvůli vysokému riziku požárů. Už tři dny prší a nebezpečí pominulo, je to logický krok, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (STAN).


"Turisté mi tak už nebudou muset psát všemi možnými prostředky, jestli si nemůžou u chatky rozdělat ohýnek, jako v minulých dnech. Trochu mě to překvapilo, protože myslím, že to nařízení bylo napsáno jednoznačně. Na druhou stranu lépe, když se lidé zeptají, protože někteří se neptali a odpalovali ohňostroje hlava nehlava i během toho vyhlášeného zákazu," poznamenal Půta.

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu vyjížděli letos v létě hasiči v Libereckém kraji k požárům v přírodě čtyřikrát častěji než v jiných letech. Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenky Štrauchové letos požárů v přírodě v kraji výrazně přibylo. "Za celý červenec jsme vyjížděli v kraji k 71 požárům, za prvních devět srpnových dní jich bylo přes 40. Loni za celé prázdniny bylo podobných požárů jen 66," řekla Štrauchová.

K požárům v přírodě vyjíždějí hasiči v kraji i několikrát denně, k největším patřil požár na zhruba dvou hektarech lesa u Bezdězu, který hasiči likvidovali právě 10. srpna. Hořet začalo od hromad klestí. "Příčinou byl s největší pravděpodobností otevřený oheň, ať už z nedbalosti nebo úmyslu," řekla Štrauchová. Škoda se odhaduje na nejméně 200.000 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, požár, příroda, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj po devíti dnech odvolal zákaz rozdělávání ohňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.