Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

25 tun odpadků. Dobrovolníci vyčistili areál po Textilaně

Kdysi prostory prosperující Textilany, dnes jen zarostlý plac plný odpadků. Alespoň o něco málo příjemnější prostředí v blízkosti centra města se v minulých týdnech pokusila vytvořit skupinka dobrovolníků společně s pracovníky Komunitní práce Liberec. Zástupci vlastníků pozemků se dohodli s městem na spolupráci při úklidu rozlehlého prostoru, který stále čeká na svého prvního investora.

Do úklidu se pustila desítka studentů, které zajistil majitel pozemků, a další desítka zaměstnanců Komunitních prací Liberec. Na území o rozloze devíti hektarů se zaměřili hlavně na vykácení náletových dřevin, posečení vysoké trávy, likvidaci invazních rostlin, které postupně prorůstaly celou plání a úklid odpadků. Areál si totiž oblíbili bezdomovci, kteří ke svým improvizovaným příbytkům nanosili tuny nepořádku; matrace, deky, oblečení, sklenice, igelity. Poblíž bylo pohozeno i několik prázdných peněženek a kabelek.

Je až neuvěřitelné, kolik odpadků se podařilo nasbírat. Během jednoho týdne to bylo 25 tun. „Důležité bylo vykácet náletové dřeviny v zadní části pozemku, kde přebývali lidé bez domova. Teď už by nebyli schovaní, tak se jim tam snad nebude tolik líbit,“ řekla náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková. „I po dokončení úklidu sem budou pravidelně docházet zaměstnanci Komunitních prací, případně strážníci městské policie,“ dodala.

Paradoxně pro lidi bez domova by pozemek po Textilaně mohl v budoucnu částečně sloužit. Město má v plánu vyklizený prostor příležitostně využívat. „Uvažujeme nad tím, že bychom mohli v areálu v zimě při velkých mrazech postavit vyhřívané stany pro lidi bez domova. Jednáme o tom se zástupci holandských vlastníků pozemků,“ upřesnila náměstkyně.

Štítky odpad, pozemek, úklid, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

25 tun odpadků. Dobrovolníci vyčistili areál po Textilaně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.