Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O zaměstnance zkrachovalé firmy Ferex-ŽSO je velký zájem

O bývalé zaměstnance zkrachovalé liberecké společnosti Ferex-ŽSO je na trhu práce velký zájem. Úřad práce už kontaktovali čtyři zaměstnavatelé, kteří chtějí dát těmto lidem práci. V současné době je podle ní mezi uchazeči o práci 85 bývalých zaměstnanců Ferexu, další podali výpověď v srpnu. Firma jim už od dubna nevyplácí mzdy.

Liberecká slévárna společnosti Ferex-ŽSO míří do konkurzu. Podnik má vážné finanční problémy, výroba stojí. Většina zaměstnanců podala výpověď. "Na úřadu práce se jich v červnu a srpnu zaregistrovalo 92, sedm z nich už našlo nové zaměstnání," vysvětlila ředitelka Úřadu práce v Libereckém kraji Kateřina Sadílková. I ti další mají podle ní velkou šanci najít velmi rychle nové uplatnění. V současné době má úřad k dispozici 648 volných míst vhodných právě pro tyto nezaměstnané. Problémem ovšem může být, že více než polovina z nich je starší 50 let.

Česká ekonomika v posledních měsících výrazně oživuje, obrovská poptávka je zejména v oblasti automobilového průmyslu. Právě tam mají podle Sadílkové zaměstnanci Ferexu největší šanci najít nové uplatnění. Zájem o bývalé zaměstnance firmy už projevila například jablonecká společnost AKT plastikářská technologie Čechy. "Dokonce je už na 8. září domluveno výběrové řízení přímo na úřadu práce," řekla Sadílková. Práci nabízí i mladoboleslavská firma Faurecia, liberecký Fehrer Bohemia nebo výrobce klimatizací Denso Manufacturing.

Firma Ferex-ŽSO vznikla v roce 1992 privatizací libereckého závodu Železniční opravny a strojírny (ŽOS). Není to poprvé, co je v insolvenci. V minulosti už firma řešila problémy reorganizací a s věřiteli se jí podařilo vypořádat. Nový návrh věřitele řešil brněnský soud znovu v roce 2013, na začátku roku 2014 ho ale odmítl. Teď se Moravia Factor domáhá, aby soud prohlásil na Ferex konkurz. K návrhu si připojili i vlastníci Ferexu. Podle dokumentů v insolvenčním rejstříku dluží firma věřitelům 290 milionů korun.

Ještě na jaře letošního roku chtělo firmě podat pomocnou ruku město. „Rádi bychom pomohli ve vyhledání možných zdrojů financování. Kromě obnovení dřívější spolupráce slévárny s univerzitou se chystáme pro pomoc oslovit i CzechInvest nebo Agenturu pro regionální rozvoj. Společně chceme hledat řešení, které by eliminovalo negativní vliv na životní prostředí, zlepšilo pracovní podmínky zaměstnanců slévárny a ve výsledku i zvýšilo efektivitu výroby,“ řekla v květnu náměstkyně primátora Karolína Hrbková. Jakákoliv pomoc je ale už zbytečná.

Zdroj: ČTK

Štítky Úřad práce České republiky, Kateřina Sadílková, Liberecký kraj, Česká televize, Faurecia, CzechInvest, Agentura pro regionální rozvoj, Fehrer Bohemia, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O zaměstnance zkrachovalé firmy Ferex-ŽSO je velký zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.