Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České zemědělství: řepky na polích pomalu ubývá, vedro zemědělské produkci nevadí

Rekordní vedra, která v průběhu letních měsíců drancovala mysl jedinců s nižším prahem teplotního komfortu, se v ekonomice projevovaly i pozitivně. Nejde jen o prodejce zmrzlin, chlazených nápojů nebo provozovatele koupališť a plováren. Paradoxně i o zemědělce. Teplé dny svědčí zrání obilovin i řepky, jejichž úroda dle Českého statistického úřadu převýší průměr deseti let.

„S ohledem na nadprůměrně teplé léto panovaly obavy zemědělců, že zrno bude zasychat. Nicméně ze statistických výkazů je patrné, že tyto starosti nebyly zcela na místě. Všechny kraje totiž doposud hlásily zvýšení hektarových výnosů,“ uvedla při prezentaci nových statistik Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Statistici předpokládají úrodu základních obilovin ve výši 7952 tisíc tun. V porovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou se objem produkce sice snížil (-4,3 %), avšak zemědělci si rozhodně nezoufají. Zažili mnohem horší roky. Odhadovaná produkce obilovin je o 12,8 % více než kolik činil průměr za posledních deseti let a o 12,4 % vyšší v porovnáním s posledními pěti roky.

Zajímavá je situace kolem řepky. Žluté lány obyvatelstvem nenáviděné, ale zemědělci milované komodity dle statistiků pomalu ubývají. Jestli se vám letos zdálo, že vidíte řepky na polích méně než v minulosti, trefili jste se. V porovnání s loňským rokem se osevní plocha řepky snížila téměř o šest procent, což se společně s nižším hektarovým výnosem projevilo na očekávaném poklesu produkce na 1208 tisíc tun této komodity. To je o celou pětinu menší produkce než v minulém (rekordním) roce. Odhad sklizně řepky převyšuje desetiletý průměr o 9,5 % (zejm. díky postupnému růstu osevních ploch mezi lety 2005 a 2010), v porovnání s průměrem posledních pěti let však došlo k poklesu produkce o 2,2 %. Hlavním důvodem byla menší plocha, na níž se řepka pěstuje (-6,2 %).

Milovníci makových pochutin – a teď nemluvím jen o uživatelích pochutin z nezralého máku – mohou být též spokojeni. Sklizeň máku by v letošním roce měla vzrůst o 2,3 % na 25 tisíc tun. Nárůst produkce způsobilo zejména rozšíření osevních ploch (v porovnání s loňským rokem nárůst o 20,8 %), což navzdory nižšímu hektarovému výnosu zapříčinilo nárůst produkce oproti pětiletému průměru o 11,9 %.

Napsal Aleš Rod

Štítky Český statistický úřad, Iva Ritschelová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České zemědělství: řepky na polích pomalu ubývá, vedro zemědělské produkci nevadí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.