Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Firmou roku v Libereckém kraji je pekařství Mikula Turnov

Pekařství Mikula Turnov získalo včera v Liberci ocenění Firma roku 2015 Libereckého kraje. Titulem živnostník roku ocenili porotci brusiče skla z Kamenického Šenova Bedřicha Seiferta. O vítězích krajského kola rozhodla odborná porota. Do desátého ročníku soutěže se letos v Libereckém kraji přihlásilo 231 firem a 247 živnostníků.

Turnovská pekárna Jiřího Mikuly oslavila 20 let své existence. Sází na tradiční receptury a ruční výrobu. Vyplatilo se to. Z malého podniku se čtyřmi pekaři je dnes firma s více než stovkou zaměstnanců. Výhodou je podle Mikuly především nezávislost na obchodních řetězcích. "Máme už 30 vlastních prodejen hlavně v Turnově, na Semilsku a v Českém ráji," řekl Mikula. Pečivo z Turnova ale mohou lidé koupit také v Jablonci nad Nisou, Železném Brodě nebo Mnichově Hradišti. Letošní rok je pro Mikulu velmi úspěšný, jeho chleba získal ocenění v soutěžích Výrobek Libereckého kraje i Regionální potravina Libereckého kraje.

Živnostník roku Bedřich Seifert byl oceněním zaskočen. "Vůbec jsem to nečekal," přiznal. I on podniká už 20 let, zažil ale i špatné roky a několikrát znovu začínal od nuly. "Zaměstnával jsem před lety i dost lidí, dnes už jich ale tolik není," řekl sklář. Řemeslo učil i lidi, které mu posílal úřad práce. "Naučil jsem spoustu lidí brousit sklo a dnes se tím úspěšně živí a živí i své zaměstnance. Jsem na to hrdý," zdůraznil Seifert. Toho, že si vychovává vlastní konkurenci, se nebojí. "Myslím si, a zatím se mi to vyplatilo, že když budu podporovat konkurenci, a konkurence se bude mít dobře, tak se budu mít dobře i já," dodal brusič.

Porotci dnes ocenili i společnost Wassa, která se specializuje na výrobu obalů z papíru, kartonů, hladkých a vlnitých lepenek. Podnik, který od roku 2011 vyrábí i kabelové svazky, zaměstnává 250 lidí, z toho stovka je s postižením. "Zdravotní stav pro nás není překážkou, v současné době připravujeme rozšíření výroby a otevření nového závodu v Chrastavě, kde chceme zaměstnat další postižené," řekl generální ředitel firmy Petr Kareis.

Loni v Libereckém kraji v soutěži zvítězila sklářská společnost Ajeto z Lindavy na Českolipsku, která se stala i celostátním vítězem. Mezi živnostníky nejvíce zaujal odbornou porotu Jaroslav Skuhravý z Nového Boru, který se specializuje na výrobu a restaurování vitráží. Do soutěže se letos v celém Česku přihlásilo více než 6600 firem a živnostníků. Vítězové celostátního finále budou vyhlášeni 9. prosince v Praze.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Turnov, soutěž, ocenění, Liberec, Kamenický Šenov, výroba, okres Semily, Český ráj, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmou roku v Libereckém kraji je pekařství Mikula Turnov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.