Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Místo oslav demonstrace. Před radnicí si dali dostaveníčko "slušní Češi" a "sluníčkáři"

Liberecké náměstí Dr. E. Beneše zažilo už mnohé, invazi sovětských vojsk v roce 1968 nebo listopadové události roku 1989. Před libereckou radnicí i dnes, v den státního svátku, zavlály české vlajky. Dostaveníčko si na náměstí dali dvě hodiny po poledni „slušní Češi“ a „sluníčkáři,“ dva tábory, na které se rozdělila veřejnost celé republiky. Právě těmito označeními se navzájem obě skupiny častují. V prvním případě můžeme mluvit o odpůrcích současné vlády a uprchlíků, v druhém případě o bojovnících proti xenofobii.

V těsné blízkosti radnice dnes proběhly dvě demonstrace. Na čtyři stovky účastníků řekli dnes odpoledne NE současné vládě a přijímání uprchlíků. U improvizovaného řečnického pultíku se vystřídali například Tomio Okamura, Radim Fiala nebo písničkář Josef Nos. O dvě stovky metrů dál se sešlo necelých pět desítek bojovníků proti xenofobii.

„Nejvíc se bojím nenávisti, proto na to chci upozornit touhletou demonstrací. Nemáme strach z uprchlíků, ale lidí, kteří brojí proti nim. Ti tady vytvářejí největší zlo. Na dnešní den byla demonstrace svolána záměrně, aby věděli, že tady nejsou jen ti, kteří jsou proti uprchlíkům,“ řekl organizátorka demonstrace proti xenofobii Sarah Stuchlíková.

Její slova později doplnil také liberecký knihkupec Martin Fryč. „V každé společnosti je pár bláznů, bohužel teď je tady před námi asi tisícovka takových. Je to jedno procento nějakých frustrantů, my tady stojíme za ten spokojený zbytek,“ řekl.

Podle jeho slov před frustranty na druhé straně předstoupil jako první řečník široké veřejnosti dobře známý čecho-japonec Tomio Okamura, lídr strany SPD. Na stupínku ho bouřlivým potleskem přivítalo několik stovek příznivců, které doplnilo zhruba šest desítek motorkářů.

„Máme povinnost bojovat i dnes za náš vlastní stát, zemi a národ, za který naši předci neváhali umírat. Naše země je na prahu největšího ohrožení v našich dějinách po druhé světové válce. Muslimští vůdci mnohokrát a mnoha způsoby opakovali, že Evropu dobijí nohami svých mužů a dělohami svých žen. V odporu tomu nebezpečí jsme se ocitli téměř osamoceni v celé Evropě,“ pronesl. Podle jeho slov Evropa prochází stejnou hysterií, jako před druhou světovou válkou. „Evropa zešílela, tak jako před druhou světovou válkou. Vlastenectví se stalo xenofobií a prodej vlastní země nepřátelským vetřelcům je oslavou humanismu,“ dodal.

Obě demonstrace se obešly bez větších komplikací. Policisté nemuseli zasahovat a pouze v jeden moment rozdělili těžkooděnci oba tábory, které se dostaly pár metrů od sebe s pokřikem „Solidarita. Nezná hranic“ z úst bojovníků proti xenofobii.

„Obě shromáždění proběhla v klidu, nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku, všichni účastníci se pokojně rozešli,“ řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Foto Jan Pešek

Štítky demonstrace, radnice, xenofobie, Evropa, druhá světová válka, Tomio Okamura, Pepa Nos, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo oslav demonstrace. Před radnicí si dali dostaveníčko "slušní Češi" a "sluníčkáři"  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.