Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šest osobností získalo Poctu hejtmana. Ocenění obdržel například výtvarník René Roubíček

Celkem šest osobností obdrželo během čtvrtečního večera ocenění Pocta hejtmana. Z rukou Martina Půty převzal ocenění světoznámý umělec René Roubíček, Švýcar Hans Hiller, někdejší dlouholetá starostka Višňové na Frýdlantsku Marie Matušková, bývalá náčelnice Světového svazu sokolstva Jaroslava Žitná a akademická malířka Eva Kubínová. In memoriam dnes cenu obdržel mineralog Tomáš Řídkošil, který zemřel letos v létě ve věku 62 let.

Jedním z oceněných je profesor René Roubíček, který má velkou zásluhu na světovém uznání českého uměleckého skla ve druhé polovině dvacátého století. Významnou roli sehrál jako umělec i jako pedagog. Hned po skončení 2. světové války začal učit na Odborné škole sklářské v Kamenickém Šenově. Prosazoval nové pojetí moderního užitkového skla vycházející jak z podpory jeho jedinečných vlastností, tak z důrazu na tvarovou přehlednost a čistotu. „Působil též na Akademii výtvarných umění v Praze a o mnoho let později – v roce 1994 – na proslulé Glass Summer School v americkém Pilchucku, kde měl kolem sebe studenty z celého světa. V roce 1998 uskutečnil přednáškové turné po Japonsku,“ řekla mluvčí Libereckého kraje Blanka Daníčková.

Jeho vizionářský styl okouzlil tři generace tvůrců a milovníků skla z celého světa. Roubíček významně přispěl k tomu, že se sklo začalo používat jako materiál ve volné sochařské tvorbě.

Oceněné byly i tři ženy, někdejší dlouholetá starostka Višňové na Frýdlantsku Marie Matušková, bývalá náčelnice Světového svazu sokolstva Jaroslava Žitná a akademická malířka Eva Kubínová. Věnuje se především technice dřevořezu, ale experimentuje i s počítačovou grafikou. Výraznou stopu zanechala po II. světové válce také v libereckém divadle F. X. Šaldy, kde vytvořila kostýmy v řadě inscenací a především českých oper.

Poctu hejtmana obdržel také Švýcar Hans Hiller, který se postaral po revoluci o spolupráci mezi Libereckým krajem a švýcarským kantonem St. Gallen. „Po československé sametové revoluci spolu s Janem Tichým, který trávil léta své emigrace v St. Gallenu, zorganizovali darování repasovaných kopírek libereckým institucím. Leč u kopírek to neskončilo. Z materiální pomoci se stala záhy výměna know-how a dne 6. 6. 1990 byla podepsána smlouva o vzniku Kooperace St. Gallen – Liberec,“ doplnila mluvčí.

Ocenění In memoriam dnes obdržel mineralog Tomáš Řídkošil, který zemřel letos v létě ve věku 62 let. Tomáš Řídkošil byl nejen vědec, muzejník a nadšený mineralog, ale i vizionář. Veřejnost si jeho jméno spojuje s nejen s Muzeem Českého ráje, ale především s geoparkem Český ráj.

Štítky René Roubíček, sklo, Martin Půta, Frýdlantsko, druhá světová válka, Višňové, akademický malíř, ocenění, Akademie výtvarných umění v Praze, Jan Tichý, Sametová revoluce, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest osobností získalo Poctu hejtmana. Ocenění obdržel například výtvarník René Roubíček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.