Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Barokní kapli v Ralsku už nehyzdí nápisy v azbuce po vojácích

V bývalém vojenském prostoru Ralsko skončila obnova lesní kaple svatého Eustacha. Získala podobu ze začátku 19. století. Restaurátorka odstranila z barokní památky i ohyzdné nápisy v azbuce, které vytvořili sovětští vojáci. V úterý bude kaple vysvěcena biskupem litoměřickým Janem Baxantem.

Sakrální památka v Borečku nedaleko Mimoně si podle něj prošla v minulých desetiletích zvláštním příběhem. "Je jakýmsi symbolem obnovy tohoto území po odchodu sovětských vojsk počátkem 90. let. Ještě na jaře totiž její oltář v uvozovkách zdobily nápisy sovětských vojáků v azbuce a byla tak křiklavou připomínkou jejich pobytu v Ralsku," uvedl mluvčí státní firmy Vojenské lesy a statky ČR Jan Sotona. V blízkosti kaple měl sovětský výsadkový prapor objekt k sušení padáků a kaplička vojákům zřejmě sloužila jako skladiště.

V rámci dvouleté obnovy nechaly Vojenské lesy a statky ve spolupráci s místní římskokatolickou farností opravit střechu, omítky i štukatérské prvky. Kaple byla osazena dřevěnými žebrovanými vraty, jež chrání vnitřní malby. Do okenních otvorů byla opět vsazena dřevěná okna a především byla odborně zrestaurována nástěnná malba iluzivního oltáře, kterou provedla restaurátorka Monika Bělohlávková. Náklady na rekonstrukci si vyžádaly 233.000 korun.

Kaple je zbytkem menšího kostela, který ve své oboře nechala k meditativním účelům v roce 1712 postavit Anna Marie Františka velkovévodkyně Toskánská. Šlechtična budovala kolem své zákupské rezidence komponovanou barokní krajinu s množstvím architektonicky velmi kvalitních staveb. Kaple na Borečku původně sloužila jako poustevna, po barokní přestavbě byla zasvěcena patronovi myslivosti, svatému Eustachovi.

Autoři | Foto Turistika

Štítky kaple, nápis, Ralsko, Jan Baxant, Vojenský prostor Ralsko, VLS ČR, Boreček, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barokní kapli v Ralsku už nehyzdí nápisy v azbuce po vojácích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.