Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký kraj chce zpracovat studii protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy

Liberecký kraj chce nechat zpracovat studii protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy. Studie by měla řešit komplexně ochranu celého území, protože opatření navrhovaná v jednotlivých obcích bez koordinace v rámci povodí často pouze přenášejí ohrožení jinam. Studie by měla navázat na protipovodňovou analýzu, kterou si nechaly společně zpracovat obce Frýdlantského výběžku. Náklady studie kraj odhaduje na osm milionů korun a financovat ji chce s využitím evropských fondů.

Liberecký kraj v posledních letech opakovaně postihla velká voda. Největší škody napáchala blesková povodeň, která v srpnu 2010 zasáhla 81 obcí. Voda tehdy zaplavila více než polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun, poslední opravy se podařilo dokončit až letos na podzim. Největší škody napáchala voda právě v povodí Smědé na Frýdlantsku a Lužické Nisy na Liberecku hlavně v oblasti Hrádku nad Nisou a Chrastavy.

"Před koncem loňského roku jsme finančně podpořili protipovodňovou studii Frýdlantska, pro nové programovací období 2014 - 2020 připravujeme jako první projekt studii odtokových poměrů v povodí Lužické Nisy od Jablonce až po Hrádek s odbočkou do Oldřichova v Hájích na Jeřici," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Hotova by měla být do dvou let. Cíl je podle něj stejný jako u studie na Frýdlantsku. "Zmapovat možnosti, jaká by se v budoucnu mohla realizovat protipovodňová opatření. Tady bude nositelem Liberecký kraj, budeme ale jednat o nějaké spoluúčasti ze strany těch obcí, kterých se to týká," dodal hejtman. V budoucnosti by podle něj kraj rád nechal podobnou studii zpracovat i pro povodí Jizery.

Protipovodňová studie na Frýdlantsku stála zhruba 11 milionů korun a přinesla bezmála 140 návrhů, jak zmírnit následky povodní v regionu, kde žije téměř 25.000 obyvatel. Detailně rozpracováno by ještě letos mělo být 26 z nich, vybrány byly projekty, které budou mít pozitivní dopad pro co nejvíce obcí a lidí. "Naším cílem je opatření násobit. Začínáme pod Jizerskými horami a jdeme dál po toku. Tak, aby už na začátku mohla opatření vodu co nejvíce zadržet a zpomalit a dál po proudu se jí dostalo co nejméně," řekl již dříve frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS).

Štítky Liberecký kraj, Lužická Nisa, protipovodňová ochrana, Frýdlantsko, Frýdlantský výběžek, Hrádek nad Nisou, Martin Půta, Dan Ramzer, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce zpracovat studii protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.