Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonec bude znovu dotovat malé čistírny a kanalizační přípojky

Jablonec nad Nisou bude v příštím roce znovu dotovat výstavbu malých čistíren odpadních vod nebo kanalizačních přípojek. V rozpočtu na to bude připraven milion korun. Majitelé rodinných i bytových domů mohou od města získat dotaci až 50.000 korun na byt, další peníze si ale mohou výhodně půjčit. Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD).

Dotace poskytla radnice v letech 2013 a 2014, kdy na 52 projektů rozdělila bezmála tři miliony korun. Letos program vyhlášen nebyl.

Dotace na čistírny a kanalizační přípojky poskytuje město z Fondu na zlepšení úrovně bydlení. Ten ve městě funguje už přes 20 let a původně z něj radnice půjčovala na opravy domů a bytů. Zájem o půjčky ale v posledních letech v Jablonci klesal a radnice dokonce zvažovala, zda program nezrušit. Nakonec ho zachovala, snížila úroky a rozšířila možnosti využití mimo jiné právě o dotace na čistírny a kanalizace. Už loni se úrok půjček snížil z původních šesti procent na 2,45 a letos na podzim rozhodli zastupitelé o dalším zlevnění, když úročení snížili na 2,1 procenta. Půjčky město poskytuje na tři až sedm let.

Zřízením nového programu na čistírny a kanalizaci reagovalo město na poptávku obyvatel hlavně v okrajových částech Jablonce. "Stejně jako v loňském roce se žádosti budou předkládat v dvoukolovém systému v průběhu vyhlášeného programu na oddělení dotací," doplnila vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová. V prvním kole předloží žadatel projektový záměr, který musí schválit rada. Ve druhém kole pak podá žádost o dotaci. "Hned po předložení žádosti o dotaci bude možné žádat o půjčku na vlastní spoluúčast, která se podává na oddělení rozpočtu," dodala.

Žádosti začne oddělení dotací přijímat 4. ledna 2016, zájemci mohou o dotaci žádat až do 31. října. Realizace je možná až do konce října 2017.

Autoři | Foto hellstein.cz

Štítky Jablonec nad Nisou, dotace, Lukáš Pleticha, ČSSD, radnice, půjčka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec bude znovu dotovat malé čistírny a kanalizační přípojky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.