Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chcete dotaci na nový kotel? Žádosti bude Liberecký kraj přijímat až v lednu

Nejdříve koncem ledna příštího roku nebo až na počátku února začne Liberecký kraj přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů za ekologičtější. Podmínky programu a výzvu musí nejprve schválit zastupitelstvo, které o nich bude jednat až před Vánoci. Už teď je ale zájem velký, denně na krajském úřadu vyřizují několik telefonátů od zájemců o výměnu kotle. Zhruba na 300 z nich mají kontakty. Novinářům to dnes řekl radní pro rozvoj a evropské projekty Vít Příkaský (ČSSD).

"My samozřejmě každého, kdo se o to zajímá, vedeme v naší vnitřní databázi, abychom měli podchyceno, kolik lidí má skutečně o výměnu kotlů zájem. Na druhé straně jim můžeme vyjít vstříc a posílat jim aktuální informace," uvedl Příkaský. Podle něj jsou nyní v procesu schvalování podmínky, za jakých bude kraj dotace poskytovat. Zájemci mohou získat až 85 procent nákladů. "Smyslem celého programu je zlepšit imisní a emisní podmínky v Libereckém kraji," řekl radní. Klíčová podle něj bude výměna starých kotlů k vytápění za ekologičtější zdroje, dotace lze ale získat i na další úsporná opatření.

Liberecký kraj může z Operačního programu Životní prostředí získat 140,4 milionu korun. Na dotacích rozdělí zhruba 135 milionů korun, zbylé peníze jsou určeny na administraci projetu. Kraj chce podpořit výměnu nejméně 940 kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Žadatelé mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě vyšší - 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově.

Zkušenosti s dotacemi na výměnu kotlů už mají v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. Liberecký kraj bude peníze na výměnu kotlů rozdělovat poprvé. Na financování se mohou podílet i obce, ty to však teprve zvažují. Třeba v Jablonci nad Nisou mají ale lidé možnost na spolufinancování získat od města půjčku z Fondu na zlepšení úrovně bydlení. "Na zřízení plynového, elektrického, případně jiného ekologického topení ve stávajícím domě jim může město půjčit až 50.000 korun. Půjčka se čtyřletou splatností je úročena 2,1 procenta," sdělila již dříve mluvčí magistrátu Markéta Hozová. O příspěvku na výměnu kotlů uvažují například také v Mimoni na Českolipsku.

Pro zájemce o dotace na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější připravil kraj sérii seminářů, první bude už ve středu v České Lípě, další 2. prosince v Železném Brodě a 7. prosince v Novém Boru a Turnově.

Autoři | Foto Jihlavská Drbna

Štítky dotace, Liberecký kraj, ČSSD, Vánoce, Česká Lípa, Turnov, Nový Bor, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete dotaci na nový kotel? Žádosti bude Liberecký kraj přijímat až v lednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.