Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vlčici nejspíš někdo zastřelil. Hnutí Duha vypsalo na dopadení pytláka odměnu 100 tisíc korun

Vlčice uhynulá v Máchově kraji podle všeho nepatřila do smečky vlků, kteří se na Dokesku zabydleli. Ukázaly to testy DNA, které nenašly shodu s žádným z místních vlků. Otázkou zůstává příčina její smrti. Vlčici pravděpodobně někdo zastřelil, kulka se ale nenašla. Hnutí Duha dokonce vypsalo stotisícovou odměnu na dopadení pytláka.

"Pokud byl vlk skutečně upytlačen, je to to nejsmutnější, co může velké šelmy v naší krajině potkat. Je to projev kruté bezohlednosti i zásadního nepochopení ekologických vazeb v přírodě. Hnutí Duha již vypsalo odměnu sto tisíc korun za informace, které povedou k dopadení pytláka. Apelujeme na polici, aby případ důkladně vyšetřila,“ expert na ochranu velkých šelem Miroslav Kutal.

PSALI JSME: Analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byl vlk

Podle výsledků testů DNA uhynulého zvířete nalezeného začátkem října u Brenné se vzorek zatím neshoduje s žádným vzorkem získaným z trusu sebraného v domovské oblasti smečky. „Bude ale potřeba zpracovat další vzorky získané před úhynem vlčice, aby bylo možné příslušnost ke smečce potvrdit nebo vyloučit se statistickou jistotou,“ dodal na webových stránkách organizace Ladislav Pořízek, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny. Vlčice tak nejspíš do Čech přišla z Lužice.

Pětičlenné smečce vlků se na Dokesku daří. Fotopasti je jen během října zachytily více než 200krát. Od května byl přitom jejich výskyt minimální. „Možnou příčinou mohla být i těžba dřeva a s tím související rušení zvířat přímo v národní přírodní rezervaci. S přesunem těžby na jiná místa se vrátili i vlci, na většině snímků jsou sice jen jednotlivá zvířata, nicméně na několika videozáznamech je vlků zachyceno dokonce až pět,“ dodal Pořízek.

To nasvědčuje tomu, že v pětičlenné smečce nedošlo během posledních měsíců k žádným změnám. Přírodovědci nevylučují ani možné rozšíření populace. „Jednou z nejasností je i snímek mladého vlka z konce září, který by mohl odpovídat letošnímu mláděti,“ uzavřel Pořízek.

Výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti poprvé loni na jaře. Páru šelem, které přišly z oblasti Lužice, se zde narodila mláďata. Je to první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech. Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech ze sousedního Slovenska, Polska a Německa. Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce. Za případné škody, které vlci způsobí na domácím zvířectvu, mohou hospodáři žádat o finanční kompenzaci. Letos Liberecký kraj zaplatil 6000 korun jako odškodné za ovci, kterou loni u Doks na Českolipsku vlci roztrhali.

Foto AOPKČR

Štítky Hnutí DUHA, pytláctví, Vlčice, okres Česká Lípa, Máchův kraj, Lužice, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česko, Brenná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlčici nejspíš někdo zastřelil. Hnutí Duha vypsalo na dopadení pytláka odměnu 100 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.