Od prosince si můžou i Pražáci dopřát tankové svijanské pivo. Pivovar totiž před nedávnem zrekonstruoval restauraci U Rokytky. Ta se tak stala první pražskou pivnicí čepující svijanské pivo z tanku. U Rokytky drží ještě jeden primát. Jedná se o jediný podnik v České republice, který z tanku čepuje dvanáctku Svijanského Rytíře.
Rokytka patřila už v minulosti mezi oblíbené svijanské podniky. „O naše pivo tu bylo vždy skvěle postaráno. Majitelé si uvědomují, že pivo, zejména nepasterované a tradiční, potřebuje péči, kterou mu odjakživa poskytují,“ řekl sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.
Pražská restaurace se během posledních týdnů změnila k nepoznání. „Zásadní změny se dočkal výčep, který teď poskytuje obsluze i hostům mnohem větší pohodlí a přehled,“ dodal ředitel pivovaru Roman Havlík.
Na čepu je kompletní svijanské portfolio čítající aktuálně 10 piv, v interiéru jsou k nepřehlédnutí také 3 pivní tanky, z nichž každý pojme 5 hektolitrů piva. Restaurace má kapacitu 100 lidí.
Tanky s pivem jsou kuriózní tím, že nemusí být umístěny ve speciální chladící místnosti. Chlazení mají totiž přímo v obalu. „Správnou teplotu piva kontrolují na vstupu i výstupu sondy, uvnitř tanků je pivo navíc chráněno speciální fólií tak, aby nápoj nepřišel do kontaktu s tlačným plynem, jako se děje v sudu. Výčepní zařízení minimálně jednou týdně sanitujeme,“ řekli Miloš Provazník a Robert Franke, provozovatelé pivnice. Ti jsou prvními v Praze, kdo nabízí tankovou dvanáctku, takzvaného Rytíře.
„Jedná se o extra hořké pivo z jednoho z posledních českých pivovarů, které si letos odvezlo titul „Nejlepší pivo plzeňského typu“ z mezinárodní degustační soutěže Meiningers International Craft Beer Award,“ uzavřela tisková mluvčí pivovaru Petra Winklerová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.